Sigmund (33) fra Søgne blir norsk rotte

I amerikansk Pixar-film.

(Dagbladet.no): Pixar-filmen «Rottatouille» går sin seiersgang på norske kinoer for tida. Animasjonsfilmen har vært en kjempesuksess både i USA og i Europa, og i begynnelsen av november kommer filmen ut på dvd i USA.

Og ekstramaterialet på dvd\'en burde være av særlig interesse for oss nordmenn. Her finner vi nemlig kortfilmen «Your Friend the Rat», der norske Sigmund Vik (33) har en av stemmene. Vik er ansatt som programvareutvikler hos Pixar.

- En dag ble det sendt ut en intern mail der de søkte etter noen som kunne snakke norsk. Jeg fikk imidlertid konkurranse om rollen, og det stod mellom meg og en brite som hadde studert i Bergen. Jeg var litt bekymret, det hadde tross alt vært forsmedelig om jeg var en dårligere nordmann enn ham, sier Vik til Dagbladet.no.

To replikker

«Rottatouille»-regissør Brad Bird har tidligere fortalt VG at også hovedpersonen Remy er en norsk rotte, av typen Rattus norvegicus.

- Det var en enorm utfordring å få en norsk rotte til å bli tiltalende, sa han.

Sigmund Vik er sparsom med detaljene rundt kortfilmen han er med i, og hva spesifikt som gjør hans karakter norsk. Pixar er kjent for å legge mye ressurser i kortfilmene sine, og i fjor ble de blant annet Oscar-nominert for «Lifted». «Your Friend the Rat» skal være en helt selvstendig historie.

- Jeg har ikke så lyst til å si noe om historien i kortfilmen, men det var utrolig kult å få instruksjoner fra regissøren og å få være med på denne delen av prosessen. Jeg har to replikker i filmen, opplyser Vik.

FRANSK-NORSK ROTTE: Remy, hovedpersonen i «Rottatouille», er av typen Rattus Norvegicus. Nå har regissør Brad Bird fått med seg en ekte nordmann til en kommende kortfilm. Foto: PIXAR
FRANSK-NORSK ROTTE: Remy, hovedpersonen i «Rottatouille», er av typen Rattus Norvegicus. Nå har regissør Brad Bird fått med seg en ekte nordmann til en kommende kortfilm. Foto: PIXAR Vis mer

Han forteller at det allerede har vært tre-fire interne visninger av filmen hos Pixar, og at den har blitt veldig godt mottatt.

- Fantastisk miljø

Vik kommer egentlig fra Søgne utenfor Kristiansand, er 33 år og hadde bakgrunn fra spillutvikling før han begynte hos Pixar.

Nå jobber han med å utvikle programvaren for framtidige Pixar-filmer. Allerede nå arbeider han med teknologien til filmer som skal komme ut om tre-fire år.

- Jeg begynte her for ett og et halvt år siden, og har lært enormt mye. Det er så mange flinke folk her, og et fantastisk miljø.

Blant karakterene i «Your friend the rat» er Remy og Emile. Sistnevntes stemme er lagt på av Peter Sohn - også han Pixar-medarbeider uten skuespillererfaring før «Rottatouille».

- De sa «vi trenger noen som er litt småtjukk og treig, og tenkte du ville være perfekt», sier Sohn i videoen du kan se over til høyre.

Sigmund (33) fra Søgne blir norsk rotte
JOBBER I PIXAR: Sigmund Vik er til vanlig programvareutvikler for underholdningsgiganten.