Signaler om russisk opprusting i nord

Vladimir Putin varsler at de kjernefysiske styrker skal moderniseres. Vi bør likevel ikke fortape oss i frykten for en russisk gjenopprustning. Norge bør heller unytte mulighetene til et tettere samarbeid med Russland om havovervåkning og terrorismebekjempelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I DEN SENERE TID er det kommet mange signaler om at Russland i det kommende tiåret vil modernisere sitt kjernefysiske våpenarsenal, hvorav en ikke ubetydelig del befinner seg i landets nordvestlige hjørne. Dette har fått mange til å spørre seg om de siste 15-20 års forvitring av Russlands militære slagkraft kan være i ferd med å bli avløst av en ny opprustningsperiode, og hva dette i så fall vil kunne bety for nordområdene som militært base- og operasjonsområde. Den 10. mai holdt president Vladimir Putin sin årlige tale til det russiske parlament, der han redegjorde for sine visjoner for Den russiske føderasjon. Blant de temaer som ble viet størst oppmerksomhet i presidentens tale, i tillegg til de sosiale spørsmålene, var Russlands sikkerhetssituasjon og behovet for en gjennomgripende modernisering av landets væpnede styrker, særlig de kjernefysiske. Dette temaet ble også viet stor oppmerksomhet under feiringen av det russiske ubåtvåpenets 100-årsjubileum tre uker tidligere. Ved marineverftene i Severodvinsk markerte man jubileet med å starte byggingen av ny atomubåt - den hittil tredje av den såkalte «Borei-klassen». De nye ubåtene vil være mer bedre bevæpnet, mer stillegående og vanskeligere å detektere enn forgjengerne. Ifølge marinesjef Vladimir Masorin skal det i årene fremover bygges minst tre til, spesielt øremerket for nordflåten og stillehavsflåten. I tillegg har man planer om å bygge nye atom- og dieseldrevne ubåter av andre klasser samt et større antall fregatter, korvetter og andre overflatefartøyer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer