- Signe betyr alt

Joralf «Snåsamannen» Gjerstad snakker ut om kjærligheten, jula, sykdommen og den nye boka.

SNÅSA (Dagbladet): Uansett hvor du ser i stua på Snåsa, er det julestjerner. Det lukter av grønnsåpe, og på bordet står både pepper- og krumkaker.

Det virker som det meste er klart til jul, men Joralf «Snåsamannen» Gjerstad er ikke helt i form.

- Det har ikke vært mange forberedelser for min del, jeg har vært dårlig, sier han og tar seg til kneet.

- Unaturlig jul Norges mest kjente 85-åring sitter hjemme i Nord-Trøndelag. For to og et halvt år siden byttet han begge knærne. I høst er han blitt verre, og må skyve smertene unna med tabletter. Likevel er hele Norges helbredende bestefar i godt humør.

- Det er bare en overgang dette. Jeg er blitt bedre nå, sier han og støtter seg til stokken.

EKTE KJÆRLIGHET: Joralf og Signe Gjerstad har vært gift i 57 år. Den første jula i egetbygget hus hadde de i 1963. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- FÆRRE BREV: Her er Joralf Gjerstad med dagens post. Fortsatt er de daglige postbunkene store, men ikke like omfattende som tidligere, sier Gjerstad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DAGENS AVIS: Joralf og Signe på kjøkkenet hjemme i Snåsa, hvor Signe leser Snåsningen.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLIR MUSEUM: Barndomshjemmet til Joralf Gjerstad ligger få meter fra huset han selv bor i. Her vokse han opp sammen med sju søsken og to foreldre. I juni åpnes det som museum. - Det er innredet slik som da alle søskene mine bodde der. Dette er ikke bare til meg, men for hele familiens ære, sier Gjerstad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HJEMMET: Huset som Signe og Joralf bygget i 1963 ligger få meter fra Joralfs barndomshjem.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MONUMENT: På gårdsplassen, midt mellom barndomshjemmet og sitt egetbygde hus, står dette minnesmerket. - Det blir artig og trivelig med et museum, sier Gjerstad, som skal ha helbredet 50 000 personer med sine varme hender. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLART TIL JUL: I god tid før jul var det vasket og klart på Snåsa.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
REAGERER PÅ UNATURLIG JUL: Joralf mener vi har kommet bort fra de virkelig verdiene, og steller til ei unaturlig jul nå. - Jula har forandret seg mye. Nå begynner den i august og er ferdig den 24. desember. Den dras for mye ut, sier han.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FAMILIEJUL: I morgen kommer både barn og barnebarn til Joralf og Signe. Sammen skal de kose seg med ribbe.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- BETYR ALT: Ekte kjærlighet ruster ikke. - Signe betyr alt. Jeg kunne ikke hatt en bedre ledsager, sier Gjerstad og smiler til kona. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet

I 1954 giftet han seg med Signe. I 1963 sto huset de nå sitter i ferdig, og siden den gang er hver jul blitt feiret i det hvite huset få meter fra det rød barndomshjemmet.

Sistnevnte skal åpnes som museum i begynnelsen av juni. Der feiret han, de sju søskenene og de to foreldrene høytida.

- Jula har forandret seg mye. Nå begynner den i august og er ferdig den 24. desember. Den dras for mye ut, sier Joralf og er kritisk til hvordan verdiene har endret seg.

- Det stelles til ei helt unaturlig jul nå. Får man ikke nok gaver, blir man sur, og når pakkene er åpnet, er jula over. Jeg mener man skal ta vare på familien i jula, sier «Snåsamannen».

Dårlig råd I morgen kommer både barn og barnebarn til Signe og Joralf. De blir åtte personer, som skal samles med ribbe og surkål på bordet. Dårlige bein gjør at svigersønnen har tatt seg av oppgaven med å finne juletre, noe Joralf husker med stor glede fra barndommen.

KLARE TIL JUL:  På kjøkkenet hjemme i Snåsa er det ferdig vasket og klart til jul. Gjerstad mener det er viktig å ta vare på familien i jula.  
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KLARE TIL JUL: På kjøkkenet hjemme i Snåsa er det ferdig vasket og klart til jul. Gjerstad mener det er viktig å ta vare på familien i jula. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det viktigste var å finne juletre. Vi var ute i skogen alle sammen og lette. Treet gjorde jula mer høytidlig, sier han.

- Frakta dere treet tilbake på en kjelke, da?

- Nei, det hadde vi ikke råd til. Det er ei fattig tid vi snakker om. Vi hadde ikke et skipar hver, og ingen forlangte det heller. Vi var oppfostrert på den måten at hvis vi hadde mat, så var det bra. Vi må huske at enkelte ikke kunne gå i kirka en gang, fordi de ikke hadde bra nok klær. Det skal vi ikke glemme, sier Joralf, som syns det er synd at mange fortsatt lider av fattigdom i Norge.

- Betyr alt Ute skinner desembersola på den speilblanke isen. Joralf prøver å gå seg noen turer, men knærne stopper ham oftere enn før.

Han syns det er godt å bli gammel, og beskriver det som ei harmonisk tid. Til tross for sin hederlige alder, tenker han ikke på det «å gå bort» og sier han aldri har bekymret seg nevneverdig for helsa.

- FÆRRE BREV:  Her er Joralf Gjerstad med dagens post. Fortsatt er de daglige postbunkene store, men like like omfattende som tidligere, sier Gjerstad. 
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- FÆRRE BREV: Her er Joralf Gjerstad med dagens post. Fortsatt er de daglige postbunkene store, men like like omfattende som tidligere, sier Gjerstad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han tror oppskriften på et langt og godt liv ligger et godt stykke unna all slags slankekurer og veien til lykke-kurs.

- Det er bare redsel for å bli gammel, det. Hvis du syns du lever et godt liv, så er det nok, sier Joralf.

«Snåsamannen» skal ha helbredet rundt 50 000 personer med sine varme hender. I 2002 ble han tildelt Kongens fortjenestemedalje i sølv for sin omtanke. I januar i år ble kona Signe tildelt samme heder for å ha stått ved hans side i tykt og tynt.

- Det er det største jeg har opplevd. Jeg kan ikke overlevere noe større til min etterslekt enn den medaljen. Det er stort at vi har fått den begge, sier han takknemlig.

Signe har tidligere fortalt at det til tider har vært krevende å leve med en så ettertraktet mann. For Joralf er Signe noe av det beste som har skjedd ham.

- Signe betyr alt. Jeg kunne ikke fått en bedre ledsager, sier han og ser ut på kjøkkenet hvor hun sitter.

Ny bok Han vil ikke fortelle hva han falt for ved henne - for noe må da også han ha hemmelig, som han sier. Kanskje vi får vite mer om det i boka han jobber med, selv om 85-åringen er svært hemmelighetsfull også der.

- Det går bra med boka. Det kommer ei bok høsten 2012, og den handler mye om han Joralf Gjerstad, sier «Snåsamannen» og smiler lurt.

Brevene med spørsmål om hjelp er fortsatt mange til den tidligere klokkeren. Han har ikke mulighet til å svare alle, men skriver ned alle navn.

BLIR MUSEUM:  Barndomshjemmet til Joralf Gjerstad ligger få meter fra huset han selv bor i. Her vokse han opp sammen med sju søsken og to foreldre. I juni åpnes det som museum. - Det er innredet slik som da alle søskene mine bodde der. Dette er ikke bare til meg, men for hele familiens ære, sier Gjerstad.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
BLIR MUSEUM: Barndomshjemmet til Joralf Gjerstad ligger få meter fra huset han selv bor i. Her vokse han opp sammen med sju søsken og to foreldre. I juni åpnes det som museum. - Det er innredet slik som da alle søskene mine bodde der. Dette er ikke bare til meg, men for hele familiens ære, sier Gjerstad. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Nå gleder Joralf seg til jul, og forteller at Bibel-sitatet «Elsk din neste» er viktige ord for ham.

Snart skal «Snåsamannen» kose seg med god mat og sin nærmeste familie, men før julefreden senker seg, er det viktig for Joralf å si en ting:

- Du må hilse hver eneste nordmann, fra Kirkenes og helt ned til Lindesnes.

MONUMENT:  På gårdsplassen, midt mellom barndomshjemme og sitt egetbygde hus, står dette minnesmerket. - Det blir artig og trivelig med et museum, sier Gjerstad, som skal ha helbredet 50 000 personer med sine varme hender.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MONUMENT: På gårdsplassen, midt mellom barndomshjemme og sitt egetbygde hus, står dette minnesmerket. - Det blir artig og trivelig med et museum, sier Gjerstad, som skal ha helbredet 50 000 personer med sine varme hender. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
VONDT: For to og et halvt år siden byttet Joralf Gjerstad begge knærne. I høst har han hatt stadig mer vondt, og turene ute er blitt færre.
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VONDT: For to og et halvt år siden byttet Joralf Gjerstad begge knærne. I høst har han hatt stadig mer vondt, og turene ute er blitt færre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer