Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Signert urinal, historisk bra kunstverk

Kåret til det mest innflytelsesrike noensinne.

Det signerte urinalet ble i dag kåret til historiens mest innflytelsesrike kunstverk.

Den franske maleren, skulptøren og forfatteren Marcel Duchamp sjokkerte den etablerte kunstverden da han stilte ut et urinal med sin signatur i 1917.

«Fountain», som urinalest ble kalt, var stilt ut under pseudonymet R. Mutt og var ment som en spøk for å provosere det satte avantgarde-miljøet. Arrangørene likte dette svært dårlig og Fountain ble «bortplassert» under hele utstillingen, ifølge nettsiden Understanding Duchamp.

500 kunsteksperter deltok i kåreingen av Turner Prize, som regnes som den mest prestisjetunge kunstprisen i England og blir hvert år utdelt til kunstnere under 50 år.

Mange ble allikevel overrasket over at dette noe uortodokse verket slo Picassos Les Demoiselles d'Avignon og Andy Warhols Marilyn Diptych, som kom på andre og tredje plass.

- Valget av Duchamps Fountain kom som litt av et sjokk. Men det reflekterer den dynamiske naturen av dagens kunst og ideen om at den kreative prosessen som ligger bak et kunstverk er det viktigste aspektet - verket i seg selv kan være laget av hva som helst og ta en vilkårlig form, sier kunstkjenner Simon Wilsom ifølge Ananova.

Picasso inntok også en fjerde plass med sitt maleri fra den spanske borgerkrigen, «Guernica», med «The Red Studio» fra Matisse på femte plass.

<B>SIGNERT URINAL: Helt strålende.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media