- Sigrid Undset ville likt opprøret til Pussy Riot

Ellen Horn feiret dikterens fødselsdag på Maihaugen.

TING SKJER: Ellen Horn går av som sjef for Riksteatret og skal tilbake til Nationaltheatrets scene. Dessuten er hun stjerne

i den vellykte sitcom-serien «Neste sommer». Og stadig entrer hun scenen forkledd som Sigrid Undset. 


Foto: Fredrik Wandrup
TING SKJER: Ellen Horn går av som sjef for Riksteatret og skal tilbake til Nationaltheatrets scene. Dessuten er hun stjerne i den vellykte sitcom-serien «Neste sommer». Og stadig entrer hun scenen forkledd som Sigrid Undset. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LILLEHAMMER (Dagbladet) Ellen Horn myser mot sola og nyter eksplosjonen av sommer som har rammet festivalen med full styrke. Hun er klar for å iføre seg sitt Sigrid Undset-kostyme — Madam Tussaud-drakta, som datteren hennes kaller det — og innta scenen, blant andre sammen med den russiske punk-protestgruppa Pussy Riot.

Tøff og sammensatt —Jeg tror Undset ville likt dem, sier Ellen Horn.

—Hun ville anerkjent dem for det motet de utviser i kampen mot Putin-regimet. De er totalt kompromissløse og utradisjonelle. For meg blir det ultimo fascinerende å møte dem. Det er sterkt å bruke seg selv som talerør for situasjonen i Russland, og fortelle hvordan livet er for folk som har noe på hjertet.

—Men er ikke kombinasjonen litt pussig, for å si det slik?

—Jeg vet at mange forbinder Undset med noe tilknappet og katolsk. Jeg forsøker å rokke ved den myten. Hun var mye tøffere og mer sammensatt. Det vi framfører her, er knyttet til krigen. Undset var modig i sin kamp mot nazismen på et tidlig tidspunkt. Da Norge ble okkupert, flyktet hun til Stockholm, videre gjennom Russland til Vladivostok, over til Japan og videre til USA. Derfra skrev hun kritisk om den politiske situasjonen i Europa, blant annet om hvor dårlig forberedt vi hadde vært på angrepet fra Tyskland.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer