- Sigrid Undset ville likt opprøret til Pussy Riot

Ellen Horn feiret dikterens fødselsdag på Maihaugen.

TING SKJER: Ellen Horn går av som sjef for Riksteatret og skal tilbake til Nationaltheatrets scene. Dessuten er hun stjerne

i den vellykte sitcom-serien «Neste sommer». Og stadig entrer hun scenen forkledd som Sigrid Undset. 


Foto: Fredrik Wandrup
TING SKJER: Ellen Horn går av som sjef for Riksteatret og skal tilbake til Nationaltheatrets scene. Dessuten er hun stjerne i den vellykte sitcom-serien «Neste sommer». Og stadig entrer hun scenen forkledd som Sigrid Undset. Foto: Fredrik WandrupVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet) Ellen Horn myser mot sola og nyter eksplosjonen av sommer som har rammet festivalen med full styrke. Hun er klar for å iføre seg sitt Sigrid Undset-kostyme — Madam Tussaud-drakta, som datteren hennes kaller det — og innta scenen, blant andre sammen med den russiske punk-protestgruppa Pussy Riot.

Tøff og sammensatt
—Jeg tror Undset ville likt dem, sier Ellen Horn.

—Hun ville anerkjent dem for det motet de utviser i kampen mot Putin-regimet. De er totalt kompromissløse og utradisjonelle. For meg blir det ultimo fascinerende å møte dem. Det er sterkt å bruke seg selv som talerør for situasjonen i Russland, og fortelle hvordan livet er for folk som har noe på hjertet.

—Men er ikke kombinasjonen litt pussig, for å si det slik?

—Jeg vet at mange forbinder Undset med noe tilknappet og katolsk. Jeg forsøker å rokke ved den myten. Hun var mye tøffere og mer sammensatt. Det vi framfører her, er knyttet til krigen. Undset var modig i sin kamp mot nazismen på et tidlig tidspunkt. Da Norge ble okkupert, flyktet hun til Stockholm, videre gjennom Russland til Vladivostok, over til Japan og videre til USA. Derfra skrev hun kritisk om den politiske situasjonen i Europa, blant annet om hvor dårlig forberedt vi hadde vært på angrepet fra Tyskland.

Mørke krefter

—Du blir stadig hentet fram for å spille Undset. Hva har dere felles?

—Vi er liksom blitt en enhet etter hvert. Men likheter? På den ene siden kjempet hun både innen kulturpolitikk og kunst på en tydelig måte. På den andre siden var hun et varmt, godt, alminnelig og hjemmekjært menneske, med ønske om å leve et tilbaketrukket liv. Jeg kjenner meg igjen i den dobbeltheten. Jeg har en drøm om en gang å kunne spille henne på scenen i USA, med utgangspunkt i oppholdet der under krigen.

—Er hun aktuell?

—I høyeste grad. I dag ser vi også hvordan mørke krefter truer Europa. Og her sitter vi i ro og mak med all vår velstand. Carsten Jensen kalte en gang oss nordmenn for «dere trygge fundamentalister». Jeg synes det er på tide å våkne. En del av programmet på denne festivalen burde være egnet til å få oss til å forstå hvilke verdier som er forutsetningen for velstanden vår. Til å skjerpe blikket på vårt eget lille reservat.

Velkommen tilbake!
—Du har hatt administrative jobber i over tjue år. Hva skal du gjøre når du går av som sjef for Riksteatret?

—Jeg skal spille teater! Fordype meg i faget mitt. Jeg er blitt ønsket velkommen med åpne armer på Nationaltheatret. Nå trener jeg for fullt. Det krever kondis å være sjef, men enda mer for å stå på scenen.

—Har du vært en god sjef?

—Hvis jeg har vært det, er det fordi jeg er glad i folk, til å få til ting sammen med andre. Se gode kombinasjoner. Ikke fordi jeg er god med tall og regnskap. Derimot er jeg flink til å finne folk som kan det.

Lattermild tv-serie

—Du har spilt «svigermor fra helvete» i tv-suksessen «Neste sommer». Likte du rollen?

—Det har vært utrolig moro. Og nå blir det en sesong til. Den skal spilles inn på Hvidsten i sommer. Alt blir til på location. Jeg har ledd og ledd og ledd. Alle er gode i den serien, men Trond Fausa Aurvåg er så morsom iblant at jeg nesten dåner. Han har internasjonal klasse. Han bør oppdages i utlandet. Men alle går jo opp i rollene sine.

—Har du noen erfaring du øser av?

—Gjett om! Vi er en søskenflokk på fem som deler ei hytte på Veierland. Say no more. Jeg synes det er veldig moro å tulle med den rollen, en kvinne som tester omgivelsene helt ut til smertegrensa. Som vil alt vel — bare hun får det som hun vil.