Sigur Rós med nytt album i juni

Og denne gangen synger de så folk forstår det.

(Dagbladet.no): De Øya-aktuelle islendingene Sigur Rós har i hui og hast bestemt seg for at deres femte studioalbum skal slippes allerede en måned etter innspillingen er ferdig.

Og på «Með Suð Í Eyrum Við Spilum Endalaust» (oversatt: With a buzz in our ears we play endlessly), som slippes 23. juni, går vokalist Jon «Jonsi» Thor Birgisson for første gang over fra sitt velkjente drømmespråk til å synge på engelsk.

Men det er bare på ett av de elleve sporene.

På førstesinglen «Gobbledigook», som kan lastes ned gratis fra bandets hjemmeside allerede klokken 21 i kveld, er det fortsatt overlatt til din egen fantasi å tolke hva Jonsis svevende tekster handler om.

Akustikk

«With a buzz...» er ifølge bandet mer likt det akustiske lydbildet på fjorårets dokumentarfilm-soundtrack «Hvarf/Heima» enn den elektriske produksjonen på de fire første studioalbumene.

«Albumet gløder av den perfekte inperfeksjonen av et liveopptak. Lyden av fingre på gitarstrengene, sprukne toner, og en intens tilstedeværelse vi ikke har hørt på tidligere Sigur Rss-album. Bandet beveger seg bort fra reverb-tunge gitarlyder til noe skjørere og nærere. Dette albumet inneholder i tillegg noen av de gladeste låtene vi har hørt fra dette bandet noen gang», skriver de om plata på sin hjemmeside.

Orkestralt

PÅ ENGELSK: Sigur Rós slipper nytt album 23. juni. Denne gangen har islendingene for første gang en låt på engelsk. Foto: Lars Myhren Håland (arkiv)
PÅ ENGELSK: Sigur Rós slipper nytt album 23. juni. Denne gangen har islendingene for første gang en låt på engelsk. Foto: Lars Myhren Håland (arkiv) Vis mer

Bandet, som ble verdenskjente etter gjennombruddet med «Agætis byrjun» i 1999, har tidligere holdt seg til lokaliteter som svømmebasseng og fiskefabrikker i hjemlandet Island når de har spilt inn skive.

Denne gangen har de også vært utenlands, nærmere bestemt Abbey Road, hvor de slo på stortromma med et guttekor og et 67-mann stort orkester.

Hvis du ikke klarer å vente helt til klokken 21 i kveld med å høre den første singlen, spiller NRK Lydverket låta «Gobbledigook» noen minutter før den blir lagt på nett i kveld. Bandet gjør sitt første norgesbesøk i forbindelse med albumet på Øyafestivalen 7. august.

Sigur Rós med nytt album i juni
NAKEN: Coveret på Sigur Rós\' nye album viser bandet løpende nakne over en veg.