Sigurd Sollien

Sigurd Sollien har mye å takke Åge Samuelsen for. Hans «Huset i Hallelujagaten» ga menig Sollien mot til å entre scenen for første gang. Seinere sendte samme slager Sigurd til Syden. Der fikk han selvtillit til å gjennomføre samleie på tv.

Tre om Sigurd:

Favoritter m.m...

Veien fra den aller første offentlige opptreden på befalsmessa, til lørdagens store sexdebut i «Smørøyet», har vært både lang og brokete. Tretten år tok den. Da var kvisene vekk for godt, og selvtilliten steget i takt med senkingen av limbostaven på det spanske dansegulvet.

I DAG STÅR SIGURD SOLLIEN

ene og alene på en trapp på Majorstua, med flekkete brilleglass og snø i håret. Klokka er ti.

- De åpner ikke før elleve, forklarer han, og slår av en høflighetsfrase om drittværet mens vi vandrer videre.

Neste café åpner halv, og snøfillene ristes av i sofaen på et nærliggende bakeri. Sigurds sveis er minst tre tiår fiksere enn Egils, og kroppen to nummer mindre. Men likheten er der.

- Husk at hele «Egil og Barbara» filmes i vidvinkel, så jeg er ikke svær. Men jeg må jo innrømme at synet av baken min i tv-ruta gjorde meg inspirert til å begynne å trene, ler Sigurd Sollien.

Den som oppdaget tv-talentet i Sigurd Sollien, var Terje Rangnes. Det skjedde i messa på NRK. Sammen skapte de kultfiguren Egil på 15 pluss, som har gjort Sigurd (32) til kjendis blant barn og foreldre over det ganske land. Daglig får han hilsninger fra seere som både kjenner seg igjen i og ler seg skakke av Egils strabaser for å sjekke Barbara i beste sendetid.

Søndag debuterte Sigurd i tillegg som Siggen i Sportsrevyen, en såkalt ekspertkommentator uten særlig greie på fotball. Med masse meninger.

- SIGGEN ER EN HELT ANNEN TYPE

enn Egil. Han har mer selvtillit. Egil er et stort barn i en voksenkontekst. Han er en litt stusslig type, samtidig som han er et godt eksempel på at de mest ufikse guttene kan ende opp med de fineste damene. Egil er en seier for sjarmen, konkluderer hans alter ego med et lurt smil.

På lørdag skjer det store: Egil og Barbara skal «sove sammen», som episoden kryptisk er kalt.

- Endelig den berømte sexscenen. Den blir bra, det kan jeg love deg! Egil gruer seg selvsagt litt, som han gjør til det meste som dreier seg om Barbara, men han fikser det på sin måte, lover Sigurd Sollien.

Han mener alle kan ha godt av en liten oppfriskning på sjekkefronten.

- Selv om «Egil og Barbara» ikke akkurat er undervisningsfjernsyn, tar det opp situasjoner som alle kan kjenne seg igjen i. Selv får jeg stadig vekk repetisjoner gjennom Egil, ler Sigurd.

Deler av serien er selvopplevd, resten er fri fantasi.

- Hadde jeg vært helt som Egil, hadde jeg neppe kunnet bevege meg på gata. Men jeg har vel likhetstrekk, for eksempel måten å gå på, får jeg høre. Og selv om jeg ikke er noen klassisk nerd, er jeg kanskje litt rar, innrømmer Sollien.

At Egil har slått an også utenfor gamlelandet, fikk Smørøye-gjengen nylig håndfast bevis på: I sommer er nemlig serien en av de nominerte i en nordisk barne-tv-festival som går av stabelen i Danmark. Da er Sollien selv tilbake i Reiseradioen.

AT SIGURD SOLLIEN SKULLE BLI

komiker lå aldri i kortene. Tvert imot. Storebroren, som er 15 år eldre, mente han burde bli befal. Det satte brillestyrken en stopper for, så Sigurd ble menig tannlegeassistent i stedet. Det var da han oppdaget Åge Samuelsen.

- Jeg skjønte vel kanskje at jeg var litt morsom allerede på gymnaset på Grefsen, men da hadde jeg så mye kviser at jeg ikke torde stå på scenen. Min første framføring hadde jeg i befalsmessa i Bardu, sammen med en medsoldat Thorsen. Da sang vi Åge Samuelsen.

Sigurd Sollien ler.

- Han var fin han, Åge Samuelsen.

Da den tilmålte tid i kongens grønne klær var over, mente storebror at Sigurd burde prøve bankvesenet. Det gjorde han.

- Jeg trivdes i begynnelsen, særlig siden jeg ikke ante hva jeg skulle bli når jeg ble stor uansett, men etter tre år gikk jeg lei.

Da kom Åge Samuelsen inn i bildet igjen.

- Jeg søkte på en reiselederjobb, og på audition dro jeg «Huset i Hallelujagaten». Bare jeg får litt hjelp, kan jeg synge ganske rent, så jeg fikk faren av en kompis til å øve med meg på saksofon. Kompisen min hjalp meg med dansetrinnene. Det ble ikke akkurat vakkert, men jeg tror jeg fikk pluss for motet. Enda var jeg så nervøs at jeg ikke husker noe fra jeg parkerte bilen til jeg var ferdig.

TRE ÅR DANSET SIGURD SOLLIEN

rundt i Spania. Både på Tenerife, Kypros og Rhodos fikk halvfulle skandinaver nyte godt av hans smekre stemme og glade dansetrinn, og selv ble Sigurd en kløpper i limbo og svorsk.

- Dessuten lærte jeg at uniform gir deg makt. Jeg vil oppfordre alle unge, usikre menn til å reise ut for å bli folk, ler han.

Etter hvert ble også Sydens sol og varme nok for Sollien. Men ennå visste han ikke hva han ville bli når han ble stor, så en periode solgte han troll til japanske turister i Holmenkollen, den neste serverte han vin til rike gjester på høyfjellshotell i Gausdal. Så søkte han radiolinja i Volda.

- Jeg hadde jo jobbet med Sunwings radio i Syden. Dessuten hadde jeg lyst å fortsette med show og moro, og tenkte at det kunne vel være en vei å gå.

Vel tilbake på gutterommet på Grefsen begynte han rett i NRK Radio. Samtidig syslet han med stand-up.

- Jeg har ikke gjort det på en stund, men jeg har opptrådt både på Christian Kvart og Dan Turell her i Oslo. Det er kult når det funker, men det koster mye krefter. Åge Samuelsen har fått slippe stand-up-scenen. Men resten av livet har han måttet tåle harselering i halv offentlighet. Særlig det faktum at komikeren fortsatt bor hjemme hos mor.

- JEG ER SOM DE LATINSKE GUTTENE,

de bor lenge hjemme. Kanskje jeg har latinsk blod i årene? Jeg føler meg veldig mørk, mystisk og macho, sier den lille lyse.Han trives hos mamma. Der har han en hel etasje å boltre seg i, leier billig og har lov til å ha damer på rommet. Dessuten har en kompis av en kompis av ham en spansk kompis på 37 som ennå bor hjemme.

- I utgangspunktet skulle jeg flytte for meg selv da jeg ble tretti. Men jeg skal i alle fall flytte ut før ham!