Sikher marsjerte i Oslo

På fredag gikk menighetene i Oslo på gata med kors og sang salmer. I dag var det sikhenes tur: De feiret sikh-religionens fødselsdag med prosesjon, matutdeling og sverdkamp.

I går var det ikke bare langfredag, men også 302 års dag for sikhenes religion. Den ble startet i India i 1699, og for første gang feirer norske sikher helligdagen i gatene.

Mellom 300 og 400 sikher, både menn, kvinner og barn, samlet seg på Youngstorget i formiddag. Deretter gikk de i opptog til Egertorget midt i sentrum. Der var det matutdeling til alle som gikk forbi, i tradisjon med sikhenes templer. Templene gir mat til alle som kommer innom og er åpne bestandig.

Deretter var det oppvisning me dsverd og stokker i kampsporten gatka. Flere liksom-kamper ble utkjempet. Kampene er et symbol på kampen mellom det gode og det onde.

- Vi vil vise at vi eksisterer i Norge, sier sikh Singh Mukhtiar.

Sikhene er verken muslimer eller hinduer, men en egen religion med opphav i India. De misjonerer ikke, og gode sikher kjennetegnes av fem ting: Langt hår, en hellig kniv, et armbånd, en kam i håret under turbanen og spesielle bukser. 'Uniformen' er et påbud fra 1699 og skal gjøre det lett å se hvem som tilhører religionen.

- Men ikke alle kan ha langt hår og turban. De får problemer på jobben, forklarer Mukhtiar.

I Norge har de sitt eget lille tempel på Alnabru. Der skal religionens 'bursdag' feires i kveld.

SÅ KOM sikhene fra Sikh Center and Gurudwara Organization. Lederne bærer sverd foran seg.