Sikker på suksess

CANNES (Dagbladet): - Jeg prøver ikke å tenke på om filmene jeg er med i blir kommersielle suksesser eller ikke, sier Liv Tyler. Det behøver hun heller ikke: andre gjør det for henne. «Ringenes Herre» er verdens dyreste filmproduksjon.

Hun spiller alveprinsessen Arwen i filmtrilogien «Ringenes herre» - noe helt annet enn vampen hun portretterer i Harald Zwarts kinoferske «One Night At McCool's».

Og de tre filmene basert på J.R.R. Tolkiens populære bokverk er da også noe helt annet enn filmverden før har sett:

Verdens dyreste

Aldri før har tre filmer vært tatt opp samtidig, aldri før har en filmproduksjon kostet 2,5 milliarder kroner før markedsføringsutgiftene starter, aldri før har så mange mennesker vært involvert i én innspilling - som varte i 274 dager.

En reklamekampanje uten like sparket i gang i Cannes i går - et halvt år før den første av de tre filmene får premiere.

- Dette er ingen ting, bare vent til høsten. Da skal dere få se på markedsføring, sa produsent Mark Ordesky.

Tenker ikke penger

Da får vi sikkert se mer av Liv Tyler også, som har filmens mest salgbare fjes - men som likevel forteller at hun ikke engasjerer seg i økonomisk suksess eller fiasko.

- Jeg beskytter meg mot slikt. For meg dreier ikke skuespill seg om billettsalg, sier hun.

- Da bryr du deg ikke om at «One Night At McCool's» går dårlig heller?

- Jeg setter veldig stor pris på Harald, jeg likte å spille inn filmen, og selv liker jeg den. Men flere av de filmene jeg er stolte av - for eksempel «Cookies Fortune - har ikke gjort det så bra på kino. Og det får bli produsentenes problem.

Stor interesse

Produsentens problem når det gjelder «Ringenes Herre», er ikke mangel på interesse for filmen. Siden 1998 har Tolkien-fansen samlet seg på filmproduksjonens nettside, som nå er besøkt 400 millioner ganger.

- Dere er ikke redde for at fansen skal si at bøkene er bedre?

- Fansen, det er også oss, det - vi som har laget filmen, sier regissør Peter Jackson:

- Dette er ikke bare en film for den harde kjerne av fans.

«Ringenes herre»

  • Tre filmer av Peter Jackson, basert på J.R.R. Tolkiens berømte fantasibøker om småfolk, storfolk, uhyrer, alver, krig og kjærlighet i eventyrland.
  • Filmene er tatt opp på New Zealand, alle tre samtidig, med et gigantbudsjett på 2,5 milliarder kroner. Film nummer én kommer til jul, de andre med et års mellomrom.
  • Hovedrollen som hobitten Frodo spilles av Elijah Wood, ellers medvirker blant andre Ian Holm, Ian McKellen, Christopher Lee, Viggo Mortensen og Liv Tyler.

Saueflokk

Selvsagt er det delte meninger også blant de om lag hundre pressefolkene som nå har sett en halvtimes opptak fra filmen i Cannes. Likevel er det ikke påfallende mange kritiske spørsmål når de - eh, vi - blir busset av filmselskapet New Line til et gedigent gods - som en saueflokk på vei til slakteriet, for å få tatt livet av den journalistiske integriteten en gang for alle - der Jackson, Tyler og ti andre skuespillere stilles til rådighet.

- Når første film kommer på kino, vil det helt sikkert bli den mest innbringende åpningshelga i kinohistorien, sier den britiske skuespillerveteranen Ian McKellan.

  • Han spiller vismannen Gandalf, og da vet han det vel, da.
FLERE ANSIKT: Liv Tyler er aktuell som alveprinsesse i "Ringenes Herre" og som vamp i Harald Zwarts "One night at McCool's".