Sikkerhet i førstelinja

Ingress

Meninger

Det tragiske drapet på en saksbehandler ved Navs kontor på Grorud i Oslo, må føre til bedre sikkerhet for de ansatte. Det har lenge vært kjent at Nav-ansatte daglig er utsatt for sjikane og trusler. Det har også vært voldsepisoder. Flere yrker i velferdsstatens førstelinje kan være tøffe, både fysisk og psykisk, men helse- og sosialarbeidere skal ikke måtte frykte for livet når de er på jobb.

Det er ennå ikke klart hvordan det kunne gå så forferdelig galt. Nav har pålegg om lave skranker og størst mulig åpenhet, men har sikkerhetsrutiner for behandling av klienter som det av erfaring kan bli bråk med. Disse rutinene synes i altfor stor grad å være basert på personlig skjønn. Hvordan skal den enkelte vurdere hvem som er unntaket fra regelen? Det må være en krevende balansegang mellom kravet om åpenhet og effektivitet på den ene sida, sikkerhet på den andre, når mange klienter sliter med både psykisk sykdom og rusmisbruk.

Drapsmannen er trolig strafferettslig utilregnelig, mener hans advokat. Likevel tok saksbehandleren ingen forholdsregler, har kolleger fortalt. Det sier litt om hvor høy terskelen er for å be om assistanse. Det reiser også spørsmål om Nav-ansatte må betale prisen for manglende tilbud og frivillighet innen psykiatri og rusomsorg. Sosialarbeidere er ikke terapeuter, men er i praksis eneste offentlige kontakt for mennesker andre i førstelinja nærmer seg med større varsomhet og mer personell. Det er dessuten et dilemma at alle klienter skal betjenes i det samme åpne landskapet. Sikkerhet må også gjelde klientene, ikke bare de ansatte.

Nav møter folk i en desperat livssituasjon, og de ansatte havner i en håpløs dobbeltrolle. De skal både hjelpe folk i nød og sette grenser for hjelp. Sikkerhet blir dermed også et spørsmål om Nav fungerer. En tredobling av antall trusler og voldsepisoder de siste par åra forteller om mange klienter som tar ut frustrasjonen på de ansatte i førstelinja, men ledelsen og regjeringen er ansvarlig.

Det gjelder likevel å holde hodet kaldt. Det er viktig å skille mellom et uforutsett drap og mindre alvorlige episoder. Åpenhet må fortsatt være et mål for de mest omfattende velferdsordningene vi har. Moderne sikkerhet kan ivaretas uten å bygge gamle barrierer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.