Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Byrådet truer med å gå:

Sikkerheten sviktet i Bergen

Det offentlige kunne satt folk i fare, og byrådet tar det ikke tilstrekkelig alvorlig.

HØYT SPILL: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) har satt hele byrådets skjebne inn på Vigilo-saken. Nå kan han miste makten i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix
HØYT SPILL: Byrådsleder Roger Valhammer (Ap) har satt hele byrådets skjebne inn på Vigilo-saken. Nå kan han miste makten i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Etter langvarige forhandlinger kunne Roger Valhammer (Ap) og en koalisjon av Arbeiderpartiet, MDG, Venstre og KrF ta makten i Bergen etter fjorårets valg. Nå kan det ferske byrådet allerede komme til å gå av.

Fire opposisjonspartier har kommet med mistillitsforslag mot skolebyråd Linn Kristin Engø (Ap), men byrådsleder Valhammer har svart med å si at hele byrådet går av dersom det blir vedtatt mistillit. Det er en unødig steil reaksjon i en svært alvorlig sak.

Mistilliten mot Engø kom etter at det ble kjent at skoleappen Vigilo hadde lagt til flere foreldre uten foreldreansvar, slik at de fikk opplysninger om barna som de ikke skulle hatt. Dette gjaldt blant annet barn som bor på hemmelig adresse. En kvinne som oppdaget at en voldelig ekssamboer hadde fått opplysninger om barnet via appen, forteller at hun sov med et balltre i senga etter oppdagelsen.

Ved å la en slik feil skje kunne det offentlige satt mennesker i fare, og sittende byråd må legge en større ydmykhet for dagen og vise at de tar ansvar. Det kan fremdeles gjøres ved at Engø går av. Engø og Valhammer mener øyensynlig ikke at det er de som skal lastes det store sikkerhetshullet i Vigilo.

Men politikere har også ansvar for hvem de viser tillit og gir oppgaver. Når politikere er overivrige i innføringen av ny teknologi, rammes de også når leverandøren ikke klarer å ivareta grunnleggende sikkehetshensyn. Valhammer selv argumenterer for at ansvaret for skandalen ligger på flere enn Engø, blant annet ham selv, siden han ivret for å innføre Vigilo da han selv var skolebyråd.

Men å sette hele byrådets fremtid inn i denne saken, fremsto i vel så stor grad som et forsøk på å få opposisjonen til å betenke seg. Om det var hensikten, var det godt at taktikken ikke fungerte.

Dette er andre gang på kort tid at et Ap-styrt byråd havner i uføret på grunn av lettvinn omgang med datasikkerhet. I fjor varslet en tretten år gammel skoleelev om store sikkerhetsfeil i kommunens datasystem, og hacket seg inn på systemet for å vise frem svakhetene. Som takk ble datautstyret hans inndratt av politiet, som mente gutten hadde begått en straffbar handling og påført Bergen kommune et «tap av omdømme».

Den gang ble kommunen ilagt et gebyr på 1,6 millioner kroner av Datatilsynet. Men det var altså ikke nok til at sikkerhetsfeil i de offentlige datasystemene skulle bli tatt tilstrekkelig alvorlig.