DEBATT

Debatt: Forsvaret

Sikkerhetspolitikk er mer enn våpen

Jeg er sterk tilhenger av å opprettholde et solid forsvar og kollektiv sikkerhet gjennom Nato. Men ser vi på dagens sikkerhetsproblemer for Europa, må vi ha et mye bredere perspektiv.

FRA LIBYA: Flyktninger strømmer fortsatt til Europa, som denne farkosten på vei ut av libysk territorium som ble plukket av en spansk hjelpeorganisasjon. Foto: Santi Palacios / AP / NTB Scanpix
FRA LIBYA: Flyktninger strømmer fortsatt til Europa, som denne farkosten på vei ut av libysk territorium som ble plukket av en spansk hjelpeorganisasjon. Foto: Santi Palacios / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Trusselen mot Europas sikkerhet kommer først og fremst fra indre oppløsning av stater, indre konflikter i stater som kan føre til politisk ekstremisme og nasjonalisme og framfor alt, kaoset i Europas nabolag.

Ingen av disse truslene kan motvirkes av militærmakt. Den norske og tyske regjering ba om at man måtte ta i betraktning sine lands store bidrag til utviklingsbistand når man skal vurdere oppfølging av målet om to prosent økning i forsvarsbudsjettet. Dette ble blankt avvist og viser hvor snevert perspektivet på sikkerhetspolitikk er blitt.

For vi vet at den største trussel mot vår sikkerhet kommer fra Europas nabolag, der det råder kaos og fattigdom. Ukentlig kommer det tusenvis av flyktninger over Middelhavet til Italia. De flykter fra Libya, et land som er i indre oppløsning. Oppløsningen skjedde ikke som følge av for lite militærmakt, men som følge av bruk av militærmakt.

Deretter fikk vi tragedien i Syria. Opposisjonen mot Assad ble lovet militær støtte for å avsette ham. Men det hele kom raskt ut av kontroll. Noen hevder at massiv militær innsats fra «vesten», ville gjort forløpet annerledes. Men taler invasjonen i Irak for det?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer