Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sikter høyt i filmdebuten

De har aldri laget spillefilm før, men både Jan Tore Kristoffersen, Torun Lian og Thea Sofie Rusten oppfører seg som de aldri har gjort annet: - Det er så deilig. Jeg gruer meg til det er over, sier Lian. - Alle kan regissere litt, vi regisserer jo våre egne liv hele tida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun har skrevet filmmanus før, men «Bare skyer beveger stjernene» er første gang Lian regisserer selv.

- Jeg lager ikke filmen alene, det er massevis av flinke folk her. Dessuten er jeg ikke så redd av meg. Og dette er da ikke det farligste man kan gjøre i verden. Det er som med alt annet nytt: Det er bare å gjøre det, sier hun.

- Og filmen blir bra, vi er så flinke så, sier Rusten.

Hun er 11 år gammel og spiller filmens hovedrolle, jenta Maria som plutselig får livet snudd opp ned når lillebroren dør av kreft og moren forsvinner inn i sin egen sorg. Maria reiser til sine besteforeldre i Bergen, der blir hun noe motvillig bestevenn med den jevnaldrende Jacob.

Og det er her 12 år gamle Kristoffersen kommer inn i bildet, debutant han også.

Ubeskjedne

I sju uker nå har disse filmferskingene gjort opptak i Bergen og Oslo. - Vi skulle kanskje hatt litt mer skyet vær, sier Lian.

- Overtidsbetaling, sier Rusten.

- Og mer cola, sier Kristoffersen.

Men de er ellers lite preget av å medvirke i en film som kan bli både litt trist og sørgmodig glad. Og ubeskjedne nok til å innrømme at de er fornøyde med seg selv.

Beveget

- Hvis folk ikke blir litt beveget når de får se dette, så er det noe galt med meg - da må jeg være fra en annen planet. Jeg blir selv rørt når jeg ser opptakene, sier Lian.

- Men hva betyr egentlig tittelen?

- Det er noe Maria ser: Når du titter opp på kveldshimmelen og fester blikket på skyene, så virker det som om stjernene beveger seg. Den følelsen du da får, rykker deg vekk fra virkeligheten et øyeblikk, sier Lian.

Akkurat det som gode filmer skal gjøre - rykke oss vekk fra virkeligheten. Og kanskje gjøre det Lian håper hun klarer: Nemlig å forflytte oss inn i Marias verden, for det er gjennom hennes øyne at filmhistorien fortelles.