Sikter mot Hedda

Hedda Gabler lever og dør etter tesen «det enkleste er pistol». Neste skarpskytter ut i den krevende Ibsen-rollen er unge Ane Dahl Torp (25).

- Hedda er hardcore, den råeste dama i verdensdramatikken. Men jeg er splitter pine ny som skuespiller - så ikke forlang at jeg skal si noe smart om rollen og stykket, flirer Ane Dahl Torp.

Den ferske skuespilleren spilte jusstudenten i Leidulv Risans tv-drama «Fire høytider» på NRK. Hun gikk ut fra Statens teaterhøgskole i fjor og dro rett til Teatret Vårt i Molde.

Drittsekk

- Jeg så en dødskjedelig, uendelig lang tysk oppsetning av «Hedda Gabler» under Ibsenfestivalen på Nationaltheatret. Skuespillerne surret rundt mellom lange gardiner. Men siden så jeg en fantastisk svensk tv-teaterversjon med Lena Endre i hovedrollen, sier Ane Dahl Torp.

«Hedda Gabler» i regi av Svein Sturla Hungnes får premiere på Teatret Vårt i Ålesund 16. mars, og skal siden spilles i Molde og på Trøndelag Teater. Oppsetningen skal også på turné i Møre og Romsdal.

- Hedda er en kvinnelig drittsekk, mener Hungnes. - Jeg ser stykket som en psykologisk krigføring. Ibsen bruker krigsmetaforer gjennom hele skuespillet. Hedda er en kvinne i krig med seg selv, hun har en enorm selvforakt. Hun setter alle opp mot hverandre, men er til slutt sin egen største fiende, sier han.

Lykkepiller

Hungnes har tidligere satt opp stykket for Riksteatret. - Jeg var i tvil om jeg skulle gjøre det på nytt, men føler at jeg ikke kom helt i mål sist. Derfor går jeg videre med ideene mine, sier han.

Hungnes renser scenen for 1800-tallsdilldall, hiver ut møbler og rekvisitter, stryker tekst og moderniserer kostymer og språk. - Det blir en tidløs oppsetning. «Hedda Gabler» er et evig moderne stykke, og det var helt uvanlig på Ibsens tid å framstille kvinner på en så sterk og utagerende måte, sier han.

- I dag ville vel Hedda fått terapi og lykkepiller?

- Hun hadde slitt ut en haug med psykologer! sier Hungnes.

- Jeg tror unge kvinner kan kjenne seg igjen i Hedda som vil være helt fri - samtidig som hun leter etter en dypere mening med livet, sier Ane Dahl Torp.

TRIGGERHAPPY: Ane Dahl Torp blir en av teaterhistoriens yngste skuespillere i rollen som Hedda Gabler. - Jeg tror unge kvinner kan kjenne seg igjen i Hedda som vil være helt fri, sier hun.