Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Silje, Havel og Hillary

PRAHA (Dagbladet): Tjener det noen hensikt for en ung norsk student å tilbringe flere dager i luksuriøse omgivelser på et slott og diskutere tilstanden for vår klode? - Jeg har spurt meg selv om det, men jeg tror svaret er ja, sier Silje Marie Berntsen Vallestad (20).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uka har Silje som den yngste i forsamlingen drøftet globaliseringens problemer med USAs førstedame Hillary Rodham Clinton, Tsjekkias president Vaclav Havel, eks-utenriksminister Henry Kissinger, EU-utenriksminister Hans van den Broek, den kinesiske dissidenten Wei Jingsheng og et femtitall andre av verdens fremste statsmenn, filosofer, sosiologer og religiøse ledere.

Rammen var konferansen Forum 2000, som president Havel startet i fjor og som i første omgang skal strekke seg over fem år. Hensikten er å sette sentrale problemer i verdenssamfunnet under debatt. Konferansene, som finansieres av det japanske Nippon Foundation, finner sted på slottet Hradcany i høyden over den tsjekkiske hovedstaden.

- Møtene med så mange av verdens fremste tenkere har vært en fantastisk stimulerende opplevelse, sier Silje til Dagbladet.

Tilstrømningen av internasjonale kjendiser har ført til stor medieoppmerksomhet også rundt årets konferanse.

- Selvfølgelig stiller jeg meg spørsmål om verdien ved å bli fraktet rundt i limousiner og spise overdådige middager under krystallysekronene. Men pengebruken er med på å tiltrekke mediene, noe som er forutsetningen for at vi skal nå ut til et større publikum.

Invitert

Silje ble invitert som paneldeltaker under årets konferanse som representant for studentenes eget Forum 2000. Studenten i religionsvitenskap ved universitetet i Bergen har allerede stor erfaring i internasjonalt arbeid. Hun er en drivende kraft i den norske avdelingen av den idealistiske ungdomsbevegelsen World Voices, en bevegelse som sprang ut av skolen United World College (UWC) og som i Norge jobber i nær tilknytning til Kirkens Nødhjelp, Redd Barna og Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond. Samfunnsengasjementet startet under gymnastida i Florø, der Silje var med i AUF. Hun ble ungdomsklubbleder, startet fylkesting for ungdom, jobbet i lokalradioen Radio Stabben og redigerte som 16-åring ungdomssidene i Firdaposten.

Fra Florø reiste hun til Wales, der hun studerte to år ved colleget St. Donat's, også da på et slott, nær Cardiff. Etter å ha vært med på sommerens studentforum i Praha, ble hun som en av seks studenter plukket ut til hovedkonferansen. Sammen med en indisk jusstudent var Silje den eneste på slottet i Praha som ikke var nedlesset av doktorgrader og akademiske ærestitler.

Formidler

- Blir du som 20-åring hørt i en forsamling av slike intellektuelle celebriteter?

- Ja, i overraskende grad. De aller fleste av dem ønsket å høre oss unge. For eksempel understreket Hillary Clinton hvor glad hun var for å møte oss. Hillary Clinton ga et imponerende inntrykk. Hun er oppriktig opptatt av de globale problemene.

Under slike debatter ser jeg det som oppgaven min å formidle de unges situasjon og erfaringer. De unge i dag kjemper på et internasjonalt arbeidsmarked. Universitetene er blitt globale. Mens foreldregenerasjonen som var unge i 1968, hadde færre og forenklede problemer å ta stilling til, er vi unge i dag bombardert av en uendelighet av spørsmål vi skal forholde oss til. Jeg tror vi unge er mer aktive og samfunnsbevisste enn det mange eldre forestiller seg. Men vi synes ikke så godt, fordi engasjementet spriker i så mange ulike retninger.

Naivitet

Under paneldebatten innledet Silje om menneskerettighetene, om det finnes universielle menneskerettigheter eller et mangfold - basert på ulike historiske, kulturelle og religiøse forutsetninger.

- Jeg forsøkte å få fram at de ulike kulturer er ganske like når vi går ned til kjernen i menneskesynet, men at forskjellene ligger i språket og i hvordan prinsippene fortolkes og utnyttes av ulike politiske regimer. Jeg finner det galt at Vesten hele tida fremmer sitt språk, på bekostning av den lokale identiteten.

- Var du nervøs før ditt innlegg?

- Det var ikke fritt. Men jeg merket meg hva Henry Kissinger sa, nemlig at det trengs en porsjon naivitet for å utrette store ting.

Etter møtet med Kissinger, Havel og Hillary Clinton kaster Silje Vallestad seg over forberedelsene til neste studentkonferanse i Praha og ungdomskonferansen «Våkne opp», som World Voices arrangerer i Londons Royal Festival Hall 11.- 12. september neste år med deltakere fra et hundretall land over hele verden.

Sting blir forhåpentligvis hovedattraksjonen under en festivalkveld viet menneskerettighetene. En bok skal også utgis før konferansen med bidrag fra så vel unge som verdensberømtheter. Dalai Lama og Nelson Mandela støtter konferansen som markerer tusenårsskiftet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!