Silje-jazz

Silje Nergaards (37) forrige plate er tidenes mest solgte norske jazzplate. Nå tar hun opp konkurransen med seg sjøl.

Mandag slipper hun albumet «Nightwatch», som også skal lanseres over store deler av verden.

«Nightwatch» blir det tredje albumet fra Silje med jazzpreget musikk og engelske tekster. Det begynte med «Port of Call» i 2000, som ble fulgt opp av «At First Light» i 2001. Begge ble belønnet med terningkast fem fra Dagbladets anmelder.

- Denne plata er helt klart en fortsettelse og en forlengelse av «At First Light». Men her er det mer dynamikk, selv om det fremdeles er ganske lavmælt. Jeg roper ikke høyt uansett, sier Silje.

Spesiell opplevelse

«Port of Call» solgte over 25000 eksemplarer, mens «At First Light» har solgt over 80000 bare i Norge. Og Silje har mer på hjertet.

- På «Port of Call» tolket jeg stort sett standard jazzlåter, mens nå har jeg skrevet samtlige sanger selv, bortsett fra én. Jeg føler at jeg er i musikalsk bevegelse, og at denne plata er en naturlig utvikling. Og det er noe helt annet å framføre eget materiale enn å tolke kjente ting, selv om det kan være morsomt også. Jeg har en helhetlig idé som jeg følger, sier hun. Hennes faste makker Mike McGurk har skrevet alle tekstene.

1. november tar Silje med sitt faste band, Tord Gustavsen (piano), Harald Johnsen (bass) og Jarle Vespestad (trommer) på en liten norgesturné.

- Turneen åpner i Oslo Konserthus. Der skal vi spille sammen med tolv strykere fra Oslo-Filharmonien, og så møter vi nye strykere på hvert sted vi kommer. Det blir veldig spesielt å opptre i Konserthuset, så det ser jeg fram til.

Lavmælt blå

Siden forrige plate har Silje og kjæresten Heine Totland fått vesle Karla (4 md.), som skal være med mamma på norgesturné. Fra før har de datteren Erle (6).

- De er så vant til å være med på alt mulig at det ikke er noe problem. Mange av sangene på plata er skrevet mens jeg var gravid, det har vært en fin og kreativ tid begge gangene. Men den største utfordringen når vi skal turnere i utlandet, er helt klart å reise fra barna, sier Silje.

De som kjenner henne stusser kanskje litt på tittelen «Nightwatch», for Silje er ikke noe utpreget nattmenneske, ifølge seg selv.

- Litt pussig, kanskje, for en med min jobb. Jeg er fascinert av natta, liker at den er et stort svart hull som jeg sover meg gjennom og våkner forfrisket neste morgen. Men det er mye stjerner og måner her, så sånn sett passet tittelen fint. Og musikken er jo lavmælt blå, sier Silje.

Den ene coverlåten på «Nightwatch» er «This Is Not America» av Pat Metheny, David Bowie og Lyle Mays.

AKTUELL: Silje Nergaard har sikret seg en stor tilhengerskare, både her hjemme og internasjonalt. Nå kommer hun med ei ny plate.