Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Silje og Klovner får B-stempel

Silje Nergaard og Klovner I Kamp er ofre i bråket rundt Spellemann-nominasjonene. Ryktene i musikkbransjen vil ha det til at de er nominert av ledelsen ut fra kommersielle hensyn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er veldig leit at de stemples som b-vare. Det fortjener ikke Silje og Klovner I Kamp, sier Sæmund Fiskvik.

Sekretæren for Spellemann-komiteen høster storm for sitt regelverk, der arrangørene kan overprøve fagjuryene og legge til sine egne kandidater.

Nå går dette utover enkeltartister. Silje Nergaard og Klovner I Kamp har fått stempelet som tilleggsnominerte i jazz- og hiphopkategoriene fordi de er sjangrenes klart mest salgbare artister. Men Spellemann-komiteen avviser at de to folkekjære artistene er tilleggsnominerte. Artister og bransjefolk vil ha regelverket endret.

- Publikumsvinner

«...en åpenbar publikumsvinner som ikke har kommet med». Dette er en av de viktige årsakene til at Spellemann-komiteen har ordningen med tilleggsnominasjoner, sier prosjektleder Karene Lyngholm til bransjebladet FaroJournalen.

Bladet til Oslo-klubben Blå skriver at den anonyme jazzjuryen ikke fant Silje Nergaard verdig til en jazznominasjon.

Silje har ikke den samme troverdigheten i jazzmiljøer som de tre andre nominerte, Knut Risnæs, Urban Connection og Close Erase, men har solgt langt flere plater.

- Dette er bare dumt, vi driter i hele krangelen, kommenterer Silje-manager Tom Garretson.

I hiphopkretser har Opaque, Professor Anarad og Salvador langt bedre omdømme enn folkelige Klovner I Kamp. Ifølge kilder Dagbladet har snakket med er det blitt en etablert sannhet i hiphopmiljøet at Klovner er den tilleggsnominerte i klassen.

- At artister baksnakkes på denne måten er respektløst, sier Spellemann-sekretær Sæmund Fiskvik.

- En belastning

Han avviser kategorisk at det er Spellemann-komiteens egen praksis med tilleggsnominasjoner som skaper grobunn for spekulasjoner og rykteflom.

- Spekulasjonene om Silje Nergaard og Klovner I Kamp medfører ikke riktighet, sier Audun Tylden, formann i Spellemann-komiteen. Etter at årets pris omsider er delt ut 1. mars, vil navnene på de omstridte tilleggsnominerte bli off d89 entliggjort, hevder Tylden.

- Men kontroversene rundt årets pris må da være skadelig for Spellemannprisen?

- Ja, jeg er bekymret for prisens troverdighet. Alt bråket rundt årets Spellemann er en belastning. Vi må gå i oss sjøl når det gjelder åpenhet.

- Bør reglementet endres neste år?

- Jeg vil i alle fall be om at vi går igjennom reglementet.

UTSATT FOR RYKTER I : Silje Nergaard har solgt langt flere plater enn de andre nominerte i jazzkategorien, men har ikke samme troverdighet i jazzmiljøet.
UTSATT FOR RYKTER II : Klovner I Kamp har ikke like bra omdømme i hiphopkretser som de andre nominerte i klassen, men gruppa er veldig populær.
Hele Norges coronakart