Silje stjal showet

Jazz, Giske og gode jenter slo an tonen på Kongsberg i går. Og GRAMO ga bort tre millioner til Fond for utøvende kunstnere. Så ble alle litt gladere.

NÅR BALLONGER i alle politikkens farger flyr som valgløfter over Lågen, da er det jazzfestival på Kongsberg. Og gårsdagen ble en forførende miks av skjønn sang, heftige saksofonkor og politisk ræpp fra kirke-, undervisnings- og forskningsminister Trond Giske, som i sin åpningstale trakk fram en stemmegaffel og fastslo at den verken ga fra seg en H eller B, men derimot en A. Godt tenkt, Trond, men husk at det ikke bare er stemmegafler som sier anklagende «A» når de blir slått mot noe hardt, som for eksempel en avgift.

Giskes tale besto stort sett av de sedvanlig velvillige departementale frasene om kulturens betydning for vår alles lykke&livskvalitet, men én nyhet slapp han: GRAMO gir 3 millioner kroner til Fond for utøvende kunstnere som kompensasjon for de 10 millionene Fondet mener det går glipp av som følge av en lovendring samme Giske har iverksatt. «En solidaritetshandling fra GRAMO,» sa Giske, og hvis noen fortsatt er forvirret over hvem som representerer hvem i denne saken, er det til å fatte.

ENNÅ MENS INNLANDSHETEN dirret over Sølvbyen og asfaltskjøtene på bybrua lå myke som svarte myrer, strømmet tusen mennesker til Kongsberghallen for å høre Silje Nergaard med band og 10 strykere fra Kringkastingsorkestret.

De angret neppe, for Siljes tolkninger av amerikanske standarder og egne låter har utviklet seg til å bli en sann lise i takt med jentas kunstneriske vekst. Hun synger med troverdighet uten at lekenheten i foredraget er forsvunnet, og er sikker nok på scenen til å småflørte med publikum og medmusikere på yndig, dansende vis.

I stoff fra «Port of Call», ispedd litt nytt, ble hun utsøkt og sterktswingende ledsaget av pianist Tord Gustavsen, bassist Harald Johnsen, saksofonist Magnus Lindgren, gitarist/vokalist Georg Wadenius, trommeslager Jarle Vespestad og 10 strykere fra Kringkastingsorkestret, som ikke var snauere enn at de reiste seg og spilte et drivende unisonkor. En flott konsert der musikken var atskillig mer sofistikert enn lokalet, men sånn er det i kulturlivet, valgår eller ei.

New York-bo satte Rebekka Bakken fra Lier var tilbake på Kongsberg med et stort smil i går.

For noen år siden sang hun her med lokale band, og det var som festivalfunksjonær hun traff gitaristen Wolfgang Muthspiel, som hun laget den fine «Daily Mirror» med i fjor.

- Nå holder jeg på med både egen CD og en ny med Wolfgang og bandet, sa Rebekka, og la til at hun og Muthspiel ikke er kjærester lenger, «men kjempegode venner og gode band-kamerater».

TRE LÅTER PÅ utescenen og klubbkonsert på Smeltehytta i går kveld bekreftet det gode inntrykket fra debut-CD-en, og med bluesheltene Reidar Larsen og Roy Rogers, samt det unge kruttbandet Shining i aksjon utover kvelden, holdt heten lenge etter at sola hadde takket for seg og latt det blå sommersløret senke seg over musikere, arrangører og publikum på den 37. Kongsberg-festivalens første dag.

FORFØRENDE:</B> Silje Nergaard i intim omgang med standardlåter i Kongsberghallen.