Silvio Berlusconi foran nederlaget

Silvio Berlusconi forsøkte å sette kniven i ryggen på statsminister Enrico Letta, men hans egne partfeller falt Berlusconi i ryggen. I dag er det politisk holmgang.

SKJEBNEDAG: SIlvio Berlusconi løfter en advarende pekefiner i Senatet i dag mens statsminister Enrico Letta taler til senatorene i Palazzo Madama i Roma. Letta ber om tillit til å fortsette å styre landet gjennom politisk og økonomisk krise. Berlusconi kjemper for sitt politiske liv, og flere av hans egne har falt ham i ryggen. Foto: AP / Scanpix / Gregorio Borgia
SKJEBNEDAG: SIlvio Berlusconi løfter en advarende pekefiner i Senatet i dag mens statsminister Enrico Letta taler til senatorene i Palazzo Madama i Roma. Letta ber om tillit til å fortsette å styre landet gjennom politisk og økonomisk krise. Berlusconi kjemper for sitt politiske liv, og flere av hans egne har falt ham i ryggen. Foto: AP / Scanpix / Gregorio BorgiaVis mer
Kommentar

I dag står Italias regjering på spill, og det samme gjør tidligere statsminister Silvio Berlusconis politiske liv. Det foregår i Senatet i formiddag, hvor det avgjørende slaget står, og i Deputertkammeret i ettermiddag. Statsminister Enrico Letta, fra det sosialdemokratiske Demokratisk Parti (PD) skal legge fram økonomiske kriseplaner fram til 2015 og be om tillit i de to kamrene.

Fullstendig feilberegning
Silvio Berlusconi bestemte seg i helga for å felle Lettas regjering og ga de fem statsrådene fra hans parti, Frihetens Folk (PdL), ordre om å gå av. Han forlangte nyvalg snarest mulig.

Men, sjeldent nok, feilberegnet Berlusconi de politiske vindene fullstendig. Tre dager etterpå var det fullt opprør i hans eget parti. Tre dager er evigheter i Italias innfløkte og forvirrende politikk, noe han burde ha visst.

Berlusconis påskudd var å stanse statsminister Lettas forslag om å øke momsen med én prosent. Men egentlig kjemper han for å unngå å miste sitt sete i Senatet, noe som kan skje fredag eller de dagene som følger. Berlusconi er dømt til fire års fengsel for storstilt skattesvindel, og loven sier at en parlamentariker mister sitt sete og får seks års forbud mot å stille til valg dersom man blir dømt til mer enn to års fengsel. «Alle» veit hva dette egentlig står om.

Støtter Letta
Angelino Alfano, inntil nå regnet som «kronprins» i Berlusconis parti, har bedt partiets deputerte og senatorer om å ikke adlyde Berlusconi og støtte statsminister Letta. Han er visestatsminister, innenriksminister og generalsekretær i PdL. Han var jurstisminister under statsminister Berlusconi, og han sto da bak flere omstridte lover som skulle hjelpe Berlusconi til å slippe unna domstolene. Noen av dem ble opphevet av Grunnlovsdomstolen.

Tirsdag spiste Alfano sammen med Berlusconi i hans bolig i Roma, Palazzo Grazioli. Etterpå kom Alfano med en uttalelse som ikke levnet tvil:

- Jeg er fast overbevist om at hele vårt parti i morgen må stemme for tillit til Letta.

Opprør
Mer enn 40 senatorer og deputerte fra PdL vil bryte med Berlusconi, sier senator Carlo Giovanardi, en moderat i PdL. Han sier at han støtter Berlusconis kamp for å ikke bli kastet ut av Senatet, men han vil ikke felle Letta.

- Vi har bestemt oss for å stemme for tillit for å holde Lettas regjering på beina, sier han.

Av de fem statsrådene som Berlusconi ga ordre om å gå av, er fire uenige med sjefen, og den femte synes også å murre. Utbryterne snakker allerede om å danne egen parlamentarisk gruppe. Den får trolig navnet Nytt Italia. Det er et svar på Berlusconis lenge kunngjorte plan om å endre navnet på Frihetens Folk tilbake til Heia Italia, som partiet het opprinnelig.

«Avklaring»
Da Berlusconi erklærte krig, tok statsminister Letta en samtale med president Giorgio Napolitano. Det er Napolitano som avgjør om det blir nyvalg. Det vil han ikke utskrive bare sju måneder etter forrige valg og med utsikter til at utfallet blir akkurat det samme.

Letta kalte Berlusconis trekk for «ei vanvittig og uansvarlig handling, utelukkende for å verne personlige interesser». Han anklaget Berlusconi for «å ydmyke Italia». Han lot avskjedssøknadene fra Berlusconis statsråder ligge og bestemte seg for å gå til Parlamentet og be om «avklaring». Han utfordret Berlusconi til kamp.

Dermed raknet det allerede skjøre samholdet i Berlusconis parti. Det er et historisk og helt oppsiktsvekkende opprør mot den eneveldige sjefen, som mer eier enn leder PdL.

«Politisk myrdet»
Berlusconi hevder å ha hele partiet «bak seg», men han kjemper nå desperat for å gjenvinne spilt makt. I et brev til ukeblandet Tempi går han til et kraftig angrep på statsminister Letta og president Napolitano:

«Enrico Letta og Giorgio Napolitano bør merke seg, at ved å ikke forsvare de politiske rettighetene til lederen for det moderate høyre ødelegger de en grunnleggende del av sin troverdighet.»

«Hvordan kan man ha tillit til folk som lar den viktigste regjeringspartneren bli politisk myrdet med juridiske midler?» spør Berlusconi.

Det er reine ord for pengene. Det er akkurat dette det handler om. Det lyder som den siste bønn om nåde for en dømt forbryter. Og det er akkurat det Berlusconi er.

Senatet avgjør
I formiddag står det avgjørende slaget i Senatet, hvor Letta er avhengig av avhoppere fra Berlusconis parti. I Deputertkammeret i ettermiddag burde han få et trygt flertall.

I Senatet har Letta 144 antatt sikre stemmer av de i alt 315 senatorene. Han trenger støtte fra ytterligere 17 stemmer for å nå absolutt flertall på 161.

I Deputertkammeret har Letta er behagelig flertall på 396 av de 630 stemmene, og han trenger bare 316 for absolutt flertall.

Børsen i Milano har tatt Lettas seier på forskudd og stengte tirsdag med en oppgang på tre prosent. Børsen har stemt ned landets antatt rikeste mann og gitt støtte til statsministeren fra det som engang var Vest-Europas største kommunistiske parti.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.