PRIS: Simen Ekern fikk Brageprisen i kategorien sakprosa.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PRIS: Simen Ekern fikk Brageprisen i kategorien sakprosa. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Simen Ekern fikk Brageprisen for Roma-bok

Kolbein Falkeid fikk hedersprisen. Her er årets Bragevinnere.

Dagblad-profil Simen Ekern fikk i kveld Brageprisen for boka «Roma», i kategorien sakprosa. Brageprisen ble i kveld delt ut til årets beste bøker i fire forskjellige kategorier, på et arrangement i Gamle Logen i Oslo.

- Jeg trodde Agnes (Ravatn, journ.anm) skulle vinne! sa Ekern da han fikk prisen.

- Jeg fortalte en kollega for et år siden om hva boka skulle handle om: Roma, kultur, Norge og terror. Han sa: det er jo fint vi får gi ut sånne bøker. Og nå har jeg også fått Brageprisen. Tusen takk til juryen! sa han videre.

I «Roma» tar Ekern leseren med på en reise gjennom Romas gater, fra etterkrigstiden og fram til i dag. Boka har undertittelen «Nye fascister, røde terrorister og drømmen om det søte liv». Ekern er journalist og kommentator i Dagbladet, og bor i Brüssel. Han har tidligere skrevet boka «Berlusconis Italia».

Espedal vant
Tomas Espedal stakk av med prisen i for skjønnlitteratur, for romanen «Imot naturen», der han skriver om skammen over å elske en ung kvinne. Dagbladets anmelder mente at han skriver med en usedvanlig følsomhet for liv og språk.

- Skal du vinne noe, må du ha et team. Laget team Espedal for ti år siden bestod av min far, datter, hund, psykolog, redaktør og massør. Jeg vil takke byen Bergen, det er en forferdelig plass å bo, men det finnes en enorm energi. Så de av dere som vil bli forfatter, kom til Bergen, sa Espedal, til trampeklapp fra salen.

Tegneserieroman
Inga Sætre fikk Brageprisen for tegneserieromanen «Fallteknikk», i kategorien for Barne- og ungdomsbøker.

VANT PRIS: Inga Sætre fikk Brageprisen i klassen for barne- og ungdomsbøker i kveld. Prisen ble delt ut av kulturminister Anniken Huitfeldt.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VANT PRIS: Inga Sætre fikk Brageprisen i klassen for barne- og ungdomsbøker i kveld. Prisen ble delt ut av kulturminister Anniken Huitfeldt. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

- Jeg kommer bare på hjelp og takk. Jeg hadde egentlig ikke tenkt at jeg skulle vinne, så jeg har ikke mer å si enn tusen, tusen takk. Og - det er veldig herlig, sa Sætre i takketalen sin.

At en tegneserieroman vinner en av Norges største litteraturpriser er ikke hverdagskost. Men Sætres bok fikk svært god mottakelse da den kom ut tidligere i år. «Verden skulle hatt flere Inga Sætrer og færre rosabloggere»,skrev Dagbladets anmelder Erle Marie Sørheim om boka.

Hulda Garborg
Åpen klasse er i år forbeholdt biografier, og her var det Arnhild Skre med sin bok om Hulda Garborg som fikk prisen.

- Jeg må takke moren min, som er forfatter. Hun viste meg tidlig at forfatter er noe man kan være. Jeg må takke Samlaget som viste begeistring da jeg kom med forslaget, og redaktøren min som ikke forsvant da boka ble dobbelt så tjukk som planlagt, sa Skre i sin tale.

Årets hederspris gikk til lyriker Kolbein Falkeid.

Jubilerer
Brageprisen er en av de mest prestisjefulle bokprisene i Norge, og fyller 20 år i år. I fjor gikk prisene til Gaute Heivoll (skjønnlitteratur), Tone Huse (sakprosa), Hilde K. Kvalvaag (barne- og ungdomslitteratur) og Stian Hole (åpen klasse for bildebøker).

Prisen deles ut av stiftelsen Den norske bokprisen, og det er forlagene selv som melder på bøkene. Fire juryer sammensatt av bibliotekarer, kritikere, akademikere, bokhandlere og/eller lærere velger ut de nominerte i de ulike klassene, før ni anonyme elektorer stemmer fram vinnerne.

Les også:
Björk syntes bokprosjektet hennes var ekkelt. Nå er boka om superstjerna nominert til Brageprisen.