Simensen i full fart

HAUGESUND (Dagbladet): For et år siden kjørte Bjørn Simensen gjennom Østfold på vei til Sverige for å spille golf. Operasjefen er ivrig og blir stoppet av politiet for å ha tråkket for hardt på gasspedalen. Politimannen får førerkort og vognkort og spør hvor Simensen jobber. «Den Norske Opera,» svarer Simensen. Den lange arm slutter å bla i papirene, ser på ham og utbryter: «Jaså, står du der og gapær og skrikær, eller?»

  • Kanskje er det langt fram til at opera blir folkebevegelse her i landet. Men historien Simensen delte med deltakerne på operakonferansen i Haugesund i går er forhåpentligvis ikke symptomatisk for situasjonen.

Kulturminister Ellen Horn snakket om at det nå er en operabølge i landet. Det er mulig. Men da er det viktig å huske på at bølgens natur er at den legger seg etter en stund. Og her er det operakonferansen kommer inn. 106 politikere, regionale operaledere, kulturrådere, forbundsfolk og litt av hvert annet møttes for aller første gang for å kartlegge operabransjen i Norge. Våren 2002 skal Kulturdepartementet legge fram en handlingsplan for opera og ballett i Norge.

  • Selv om det kanskje høres usexy ut, vil denne planen bli svært viktig for mange kulturarbeidere og ildsjeler rundt om i landet. Og ikke minst for publikum. Operaselskaper er på beina hele året også på steder som Kristiansund, Brumunddal, Nordfjord, Trondheim og Bergen. I tillegg drar også Riksoperaen med seg mange lokale krefter.

Foreløpig vet ingen hva handlingsplanen innebærer og hvordan den framtidige modellen skal se ut. Men alle syntes å være enige om at det er på tide å samordne operapolitikken i Norge.

  • Men hva slags opera skal folket få? Skal det være slitne «La Bohhme»-produksjoner for tusende gang eller noe som kan stake ut framtida? Altså samtidsopera - og musikkdramatikk. Huff og huff. Det er sannelig ikke mange kunstformer i Norge som kommer lettere unna med å holde seg i fortida enn opera. Det er en overvekt av musikkverk fra før 1900 som presenteres på norske scener.

«Ja, men det er jo det folk vil ha,» lyder kronargumentet. Det holder ikke. I hvert fall ikke hvis du er kulturarbeider. Positive ting er på gang med Oratoriet, et komponistsamarbeid mellom Opera Vest i Bergen, Den Norske Opera og Norsk Komponistforening. Men operasjef Simensen kan toppe dette allerede nå med å bestille et nytt norsk operaverk som åpningsforestilling i Bjørvika. Først da er det alvor.