- Simonsen er min mentor

Ingmar Tveitt (28) følger sin venn Jan Simonsen fra tilhørerbenken i Oslo tingrett hver dag. Han mener bildet som tegnes av stortingspolitikeren er fullstendig feilaktig.

Tveitt ble kjent med Simonsen gjennom utestedet «Enka» i 1999, og arbeider nå som hans assistent på Stortinget. Tveitt karakteriserer Simonsen som sin mentor.

- Simonsen må vel være en av de snilleste personene jeg kjenner. Jeg synes det er veldig trist å sitte i retten og være vitne til disse beskyldningene mot ham igjen.

- Prøver å gjøre ham dum

Hver morgen stiller Tveitt i mørk dress i sal nummer 128 i Oslo tinghus. Han har tenkt å følge saken fra sidelinja de tre ukene den varer.

På tilhørerbenken lytter en liten gruppe venner på Simonsens kamp mot TV2-programleder Gerhard Helskog.

Flere av dem har tilknytning til «Enka», det homofile utestedet som et av de to aktuelle «Rikets tilstand»-programmene handler om.

- Det er kjekt å være populær blant sine venner. Psykisk støtte er veldig hyggelig, sier Simonsen. Han og Tveitt traff hverandre første gang på utestedet «Enka».

- Jeg var en av flere heterofile som gikk der av og til fordi det var et rolig sted. Derfor reagerer jeg når det framstilles som et innbarka og farlig homsemiljø der det florerer av narkotika, sier Tveitt.

I gårsdagens rettsmøte kjørte Helskogs advokat, Cato Schiøtz, hardt på Simonsens naivitet.

«Det som feller mennesket Jan Simonsen i denne saken, er den blinde naiviteten han har overfor Ivar Berge,» sa Schiøtz blant annet. Berge er den tidligere straffedømte mannen bak «Enka» som Simonsen hjalp å skaffe skjenkebevilling.

Tveitt er uenig i at Simonsen er en naiv person.

- Jeg synes heller det virker som om motparten prøver å få ham til å virke naiv og dum. Det er ikke slik jeg kjenner ham.

Fordomsfri

Det er Simonsens ære som står på spill i Oslo tingrett.

Den tidligere Frp-politikeren har lite å tape etter å ha blitt ekskludert fra Frp og stuet bort på tørkeloftet på Stortinget. Han har mistet økonomisk støtte til politiske rådgivere og til administrasjonsutgifter.

Tveitt begynte å jobbe på idealistisk basis for Simonsen da han ble ekskludert fra partiet.

- Jeg har vært medlem av Frp i ti år, og synes det er interessant å jobbe for mennesker som Simonsen. Han er intellektuell, samtidig som han er åpen og fordomsfri.

- Hvorfor har Simonsen så mange unge guttevenner?

- Det blir hele tida sagt at han omgir seg med unge gutter. Men hvem er de? Jeg er selv i slutten av 20-åra og resten er over 30.

- Men han er vel like fullt nærmere 20 år eldre?

- Ja, han er en mentor. Se på «hundeguttene» som arbeidet for Anders Lange. Han var 75 år og de var i begynnelsen av 20-åra. Carl I. Hagen var selv i 20-åra da han begynte å jobbe med Anders Lange. Hadde det ikke vært for disse unge idealistene, hadde det ikke blitt noe av Frp.

- På hvilken måte er Simonsen en mentor for deg?

- Han er en nestor innenfor politikken. Han kan masse. Jeg lærer mye av Simonsens antifordomsfulle holdning.

NÆR VENN: Ingmar Tveitt fungerer som assistent og politisk rådgiver for Jan Simonsen. - Hvis du leser boka om Simonsen, vil du forstå hvem han er, sier Tveitt og henviser til den nye selvbiografien «Ikke helt A4».