Sin egen redaktør

Supermodell Arnulf Refsnes svarer på e-post fra fansen, og norske fotballspillere tilbakeviser sladder. Cindy Crawford røper at hun er gravid. Internett er blitt en egen kanal for kjendiser som er lei av rykter og halvsannheter.

- Det er fint å kunne være sin egen redaktør, gliser Arnulf Refsnes. Han redigerer nettsidene selv og er ikke alene. Stadig flere kjendiser tar kontroll over hva som skal sies - og når.

Betror seg

Da supermodell Cindy Crawford ble mor i juni, kom det ikke som et sjokk på fansen. Cindy hadde allerede betrodd seg via nettet. Selv forklarer hun åpenheten på denne måten:

«Jeg ønsker at mine fans skal ha et sted hvor de kan få riktig informasjon om meg.»

- Dette er nok en trend vi vil se mer til i framtida, sier Anders Fagerjord, stipendiat ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Han forsker på hva som skjer når massemedier etablerer seg på nettet.

- Problemet er at vi blir prisgitt kjendisenes egne versjoner av hendelser. Vi er vant til å stole på medias kildekritikk. Internett tar bort dette mellomleddet, mener han.

Sin versjon

Refsnes er langt på vei enig:

- Du må ha en helt annen holdning til det du leser på nettet. Men det er fint at kjendiser har fått en kanal der de kan servere sin versjon av sannheten.

Popgruppa Aqua har også tatt i bruk nettet. Denne uka skriver Søren et personlig nyhetsbrev der han avkreftet rykter om splittelse:

«Det har gått rykter om at en av oss er syk, at den andre har forlatt bandet og at den tredje har giftet seg. Dette er ikke sant! Vi jobber i studio, og alt går fint!»

Marlin ventes

- Tillit blir det store spørsmålet på nettet. Den som snakker må være troverdig og det som formidles må skje på en offisiell hjemmeside, påpeker Fagerjord.

I dag eksisterer det et titalls uofisielle sider med Lene Marlin, som er laget av privatpersoner. Nå planlegger plateselskapet og managementet en omfattende offisiell hjemmeside. Her er tanken at Norges pophåp skal møte fansen med jevne mellomrom, og at du kan lese nyheter om 18-åringen.

- Målsettingen er blant annet at journalister og fansen skal kunne lese siste nytt om Marlins karriere, forteller Jørgen Thue i Stageway.

Homorykter

Allerede i dag viser norske idrettsutøvere til sin hjemmeside når de blir oppringt av sportsjournalister. Fotballproffene har dessuten samlet sine sider under én adresse. Proffspilleren Jan Åge Fjørtoft brukte sin hjemmeside til å fortelle at han hadde blitt utsatt for homorykter. Ikke lenge etter kunne du lese om det i alle de store avisene.

- Er nettet med på å gjøre stjernene enda mer utilgjengelige?

- Det kan være plagsomt med redaktører som nekter å gjengi alt du har å si. Nettet kan nok brukes til å vedlikeholde et etablert forhold til publikum. Men jeg tviler på at det er i stand til å skape kjendiser, sier Anders Fagerjord.

www.arnulf.com

  • Aqua

www.aqua.dk

  • Cindy Crawford

www.cindy.com

  • H.C. Andersen, programleder

home.c2i.net/haanders/

  • Bel Canto, band

www.belcanto.no/belcanto/main.html

  • Stig van Eijk, artist

www.hit40.no/van-eijk

  • Morten Harket, artist

www.sol.no/harket

  • Tommy Tee, artist

www.teeproductions.com/

  • Kåre and the Cavemen, band

home.sol.no/~imef/E-boys/

  • Tor Åge Bringsværd, forfatter

www.gyldendal.no/gyldendal/toraage

www.janet-jackson.com

www.leonardodicaprio.comNorske fotball-proffer

www.sportsprofiler.com

SIN VERSJON:Arnulf Refsnes ser hjemmesiden som en alternativ kanal.
FÅR HJEMMESIDE: Lene Marlin skal få hjemmeside.