Anmeldelse: CC Cowboys - «Remontert»

Sin egen verste fiende

CC Cowboys vaker i kjent farvann på sitt 13. album.

TRIO: Jørn Christensen (f.v.), Magnus Grønneberg og Per Vestaby er grunnstammen i CC Cowboys, mens Henrik Maarud er hentet inn på trommer etter at Agne Sæther sluttet etter 32 år. «Remontert» er tilgjengelig fra imorgen. Foto: Nina Djærff
TRIO: Jørn Christensen (f.v.), Magnus Grønneberg og Per Vestaby er grunnstammen i CC Cowboys, mens Henrik Maarud er hentet inn på trommer etter at Agne Sæther sluttet etter 32 år. «Remontert» er tilgjengelig fra imorgen. Foto: Nina Djærff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: CC Cowboys ga i mai ut det retrospektive livealbumet «Med KORK i Kollen». Konserten ble filmet og har gått noen runder på NRK TV. De har lagt bak seg en hektisk festivalsommer og er midtveis i en høstturné. Det er på tide å «remontere seg sjøl»!

«Remontert»

CC Cowboys

Poprock

Utgitt: 4. november 2022
Plateselskap: Drabant

«Klassisk CC Cowboys.»
Se alle anmeldelser

Det betyr ikke bare å montere noe om igjen, det kommer visstnok av det franske uttrykket for å forsyne en hær med friske hester, nye krefter og ny framdrift. Men kan det spores i Fredrikstad-bandets 13. studioalbum?

Ny trommis

Noe er nytt. «Remontert» er den siste innspillingen med trommis Agne Sæther, som hadde vært med siden starten i 1989 (tre låter her) da han ga seg tidligere i år og den første med Henrik Maarud (fem låter her). Han er mest kjent for sitt samarbeid med bluesbroren Amund og som produsent i Snaxville Studio i Skogbygda i Nes.

Med «Perfekt normal» (2018) ble CC Cowboys på en måte sin egen verste fiende. Albumet var preget av fornyelse, en ny kreativitet og en fantasifull og potent produksjon. I min femmer-anmeldelse skrev jeg at «det er som om de har funnet tilbake til ungdomskilden». Jeg utnevnte like godt albumet til ett av Fredrikstad-gruppas beste.

Stillstand

Det er også mye fint på oppfølgeren «Elsket for alltid» (2020), som i større grad er «typisk CC Cowboys» og mer dempet enn forgjengeren, men det er et ujevnt album. Det er også «Remontert», som bærer noe preg av stillstand sammenliknet med «Perfekt normal». Det er litt overraskende, for begge platene er produsert av frontfigur og vokalist Magnus Grønneberg og gitarist Jørn Christensen.

Lykken er...

Grønnebergs tekster er ofte gode og til og med fiffige, men av og til skjemmes de av banaliteter. Her er det særlig «Bedre tider» og åpningslåten «Lykken er å ha noe å se fram til» som peker seg ut:
«Lykken er å ha noe å se fram til
Litt solskinn og en sang
Lykken er å ha noe å se fram til
Noe å komme hjem til
Som venter deg
Et møte, et måltid, en fest
En hverdag, et arbeid du gjør som best»

Kort album

«Remontert» er et kort album, de åtte låtene klokker inn på 29 minutter. Det er både ti og tjue minutter kortere enn vanlig hos cowboyene, uten at det behøver å bety så mye om alle er gode.

«Berlin, oss to» er en fin historie om en togtur i '87 og «Gal manns verk» løftes av en personlig og tilbakeskuende tekst og fint (og røft) gitararbeid av Christensen. «Alt du ber meg om» og særlig «Sladder» blir anmassende og trekker ned, mens «Reisefot» er en smakfull countrylåt med en tekst vi kan relatere oss til. «Bedre tider» er klassisk, fengende CC Cowboys, mens «Gamlebyen» er en fin hyllest til en flott bydel i Fredrikstad.«Det er litt som å være i en annen tid og et annet sted», synger Grønneberg. Det er blant albumets beste spor, også fordi det er litt annerledes enn de øvrige låtene.

«Remontert» er ikke et nytt høydepunkt i CC Cowboys-katalogen, men føyer seg inn i rekka av «ok» album fra et band som har vist at de kan bedre - men som uansett utviser en imponerende stayerevne.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer