Sinatras mappe frigjort

FBI frigir nå hemmeligstemplet informasjon om avdøde Frank Sinatra. Mappa inneholder alt om hans mafiatilknytning og kommunist-anklagene.

FBIs 1200 sider store Sinatra-arkiv viser seg å være et sammensurium av fakta, beskyldninger og rykter om superstjernen - samt et ukjent antall trusselbrev.

Ifølge FBI fikk Sinatra, etter anmodning, lov til å se mappa si i 1979 og 1980. Den gang fikk han kikke på alt FBI-materialet - bortsett fra 25 sider.

«Kommunistjævel»

I 1955 rapporterte en av spesialagentene ved Philadelphia-kontoret direkte til FBI-sjef J. Edgar Hoover at «Frank Sinatra, en kjent radio- og tv-stjerne, er medlem av Kommunistpartiet» .

En agent i Detroit kunne - etter undersøkelser - fastslå at at Sinatra «verken var aktiv i eller tilknyttet kommunistpartiet i staten Michigan» .

De frigitte dokumentene inneholder også arrestasjonsfoto, tatt forfra og i profil med ditto arrestasjonsnummer. Bildene ble tatt av sheriffen i Bergen, North Carolina i 1938.

Mafiaboss

Mappa inneholder også opplysninger om Sinatra og hans forretningspartnere, vennen Jilly Rizzo og den beryktede mafiabossen Carlo Gambino, som tapte 100000 dollar på en dårlig aksjehandel.

I FBIs papirbunke finner vi også:

en rapport om en flyulykke, der Sinatras mor Dolly døde.

en rapport fra 1966 om en bombetrussel mot Sinatra i Miami Beach.

en rapport fra 1969 om drapstrusselen, som Sinatra kunne kjøpe seg fri fra ved å donere to millioner dollar (15 mill. kroner) til Vatikanet. Avsenderen av brevet havnet ikke i fengsel, men i psykiatrisk forvaring.

FBI åpnet Sinatra-mappa etter påtrykk fra amerikanske medier, som henviste til loven om ytringsfrihet.

MAPPE: Frank Sinatra ble overvåket da han levde. FBI trodde han drev med ulovligheter.