DEBATT

Debatt: Hatytringer

Sindre Bangstad kan ta det med ro

Terje Tvedt søkte kritikk der han kunne få det.

VURDERT: «Det internasjonale gjennombruddet» ble fagfellevurdert av to forskere, skriver Dreyers sjefredaktør om kontroversielle Terje Tvedts bok. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VURDERT: «Det internasjonale gjennombruddet» ble fagfellevurdert av to forskere, skriver Dreyers sjefredaktør om kontroversielle Terje Tvedts bok. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I sin iver etter å finne feil i Terje Tvedts bok «Det internasjonale gjennombruddet» kommer Sindre Bangstad med en kritikk av Dreyers Forlag. Han skriver: «Det framstår som svært beklagelig i denne sammenhengen at Tvedts forlag Dreyer ikke later til å ha villet ta det minimumsansvar det innebærer å la Tvedts bok være gjenstand for vitenskapelig etterprøving i form av en faglig fagfellevurdering forut for publisering.»

Tvedt har tidligere skrevet ni bøker om norsk idéhistorie, bistand, utenrikspolitikk og maktformer, og flere av dem omhandler også kulturell variasjon og islam. I tillegg en dr.philos-avhandling med tittelen «Norske forestillinger om den ikke-europeiske verden på 1970- og 1980-tallet. Et eksempel på krysskulturell representasjon».

Han skrev blant annet Makt-og demokratiutredningens eneste bok om utenrikspolitikk og en svært mye sitert bok på engelsk om det internasjonale bistandssystemet, flere teoretiske og empiriske artikler om internasjonal filantropi publisert i internasjonale topptidsskrifter, og co-redigerte en bok om Sudan (sammen med Sharif Harir) etter det islamistiske kuppet der i 1989 (oversatt til arabisk).

«Det internasjonale gjennombruddet» ble fagfellevurdert av to forskere; en historiker og en sosiolog. Dette er rutine, som Bangstad kanskje vet, men det ble også gjort fordi Tvedt søkte kritikk der han kunne få det. Han var hele tiden ute etter kritikk fra forlagets side, nettopp fordi han visste at stoffet han skriver om er sensitivt.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer