«Sing, sing, sing!»

De er årets fenomen på norske hitlister. Det er bare i hjemlandet de er like populære som i Norge. Nå er det klart for Travis-konsert i Oslo.

Konsertarrangør Birgit Osnes i Veps kan bekrefte at Travis spiller i Oslo Spektrum. Mandag 12. november står de på scenen i byens storstue. Billettene legges ut for salg på Posten førstkommende fredag.

Nyheten om høstens konsert kommer etter en sommer hvor det skotske bandet har dominert norske hitlister totalt.

Uten tv-reklame

I fem strake uker toppet gruppas nye album «The Invisible Band» den norske salgslista, publisert i VG. Fem uker på topp er en hel liten evighet, spesielt når det skjer uten tv-reklame. Travis\' nye album er populært over hele Europa, men har vært nummer én i bare to land: Norge og Storbritannia.

Denne uka kan også Fran Healy og co. feire sin sjuende uke som nummer én på hit40 med «Sing».

Ukjente ansikt

Ikke siden Lene Marlins regjeringstid våren 1999, da «Sitting Down Here» lå på førsteplass i sju uker, har noen hatt en like stor radiohit her til lands.

På tross av suksessen har ikke Travis-medlemmene spesielt kjente ansikter. Du har ikke sett bilde av dem så mange ganger i avisa. Og har du det, er det ikke sikkert du har lagt merke til dem. De er ikke så glamorøse at det gjør noe. Sanger og låtskriver Fran Healy sa det rett ut til Dagbladet 18. mai i år:

- Kan jeg være Storbritannias kjedeligste mann, da? Ja, muligens, sa han. Og utdypet:

- Jeg hører ikke på musikk. Leser ikke bøker. Går ikke på puben. Men jeg hører på radio.

Ifølge Healy har gruppas plateselskap gjennomført en undersøkelse:

- 80 prosent av dem som kjøper Travis, vet ikke hvordan vi ser ut. De gir blanke. Sangene våre er berømte. Men ikke vi, fortalte Healy smått fornøyd.

Tenker Travis

Årsaken til Glasgow-bandets suksess ligger i sangene, disse litt såre, ruslende sangene som går rett i hjertet på sjefer for kommersielle radiostasjoner, musikkelskere og folk som kjøper ei plate i året. Det er Fran Healy som skriver disse sangene. Travis er hans baby.

- Jeg våkner opp om morgenen, og det første jeg tenker på er bandet. Jeg går til sengs og tenker på bandet. Vi akter ikke å ta noen pause. Paul McCartney sa til meg at det var mens The Beatles tok tre måneders pause i 1966 at bandet begynte å halte. Da Paul heller ville vise seg fram på klubbene. Vi har ikke tid til slikt.