Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Singel-Elvis

Leketøy for fans av Kongen.

Elvis Presley Forbilledlig rockarkeologi.

Elvis Presley Svært variabel Hollywood-samling. CD-BOKSER: «Har dere noen Elvis-singler?» Spørsmålet klinger ut av en fjern fortid, da man som tolvåring sto med lys stemme foran disken på Musikkhuset i Oslo. En av de eldre, strenge herrene som styrte butikken grep under disken og kom opp med en bunke; Elvis Presley-singler utgitt de siste seks-sju åra – fortsatt lagervare. Vi sto med høretelefonene og lyttet helt til vi ble hivd ut, blakke som vi var.

Nå får man plutselig en haug med singler i fanget igjen, 18 replikater i CD-format, med originale omslag, samlet i en boks. Hver av CD-ene har et ekstraspor eller en alternativ versjon i tillegg til A- og B-sider.

Juleboks

Utvalget kunne selvsagt vært et annet, her er størst vekt på 1950-tallet, dernest karrieren fra 1968 og framover. 60-åra er kun representert med «Viva Las Vegas». Samlingen kommer i en julefarget, rød og hvit boks, men har ingen skikkelig booklet, bare et ark der innholdet er listet opp – uten at årstallet for førsteutgivelsen er oppført. En grov mangel, spør du meg. For å finne utgivelsesåret, må man lete med lupe på selve CD-en.

Mer orden er det på de spesielle utgivelsene fra selskapet Follow That Dream, som kontinuerlig utgir historiske Elvis-samlinger. I Norge distribueres disse platene av fanklubben Flaming Star. En av de nyeste er en spesialutgave av et av Elvis Presleys mest undervurderte studioalbum fra tidlig 60-tall, «Pot Luck» (1962). Foruten det originale albumet, som sammen med hitlåta «Kiss Me Quick» rommer en rekke raffinerte ballader, blir alle sangene som ble spilt inn rundt utgivelsen gjengitt, i tillegg til utvalgte outtakes. Booklet’en rommer detaljert informasjon, bilder fra det aktuelle året og avbildning av singelcovere og noter. Sånn skal det være.

Forfall

«Elvis at the Movies» er en av flere samlinger med hitlåter fra Elvis-filmer. Med plata følger en plakat med et essay, filmplakater og oversikt over låtene med utgivelsesår. Musikken har synkende kvalitet jo lenger ut i Hollywood-karrieren vi kommer. Første CD inneholder perler som «Jailhouse Rock», «King Creole», «King of the Whole Wide World» og «Viva Las Vegas».

Tredje låt på CD 2 er den sterke Leiber/Stoller-sangen «Little Egypt» fra filmen «Roustabout» (1964), men deretter innvarsler «Do the Clam» fra «Girl Happy» at forfallet er i gang. Sanger som «The Love Machine», «Clambake», «Long Legged Girl (With The Short Dress On)» og «Rubberneckin’» er ikke spesielt minneverdige.

Det innbiller jeg meg at Elvis selv ville vært enig i.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling