Singeldronning Bridget Jones som selvtilfreds advokatfrue?

Nei, selvsagt måtte Mark Darcy dø.

SINGELDRONNING: Helen Fieldings romaner om Bridget Jones startet et ras av lettbeinte bøker om single, urbane kvinner i trettiåra, på jakt etter drømmemannen. Renée Zellweger spilte Bridget i to filmer basert på bøkene. I forrige uke kom bok nummer tre ut på engelsk. Foto: Filmweb
SINGELDRONNING: Helen Fieldings romaner om Bridget Jones startet et ras av lettbeinte bøker om single, urbane kvinner i trettiåra, på jakt etter drømmemannen. Renée Zellweger spilte Bridget i to filmer basert på bøkene. I forrige uke kom bok nummer tre ut på engelsk. Foto: Filmweb Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: 14 år etter at drømmemannen over alle drømmemenn gikk ned på kne, er Bridget Jones tilbake. Denne gangen noenogfemti istedenfor noenogtretti, men like frustrert, klønete, kjapp i replikken og tilbøyelig til å gi etter for enhver fristelse.

Og så heter hun strengt tatt Bridget Darcy nå. Enke etter menneskerettsadvokaten Mark Darcy, som døde under dramatiske omstendigheter mellom forrige bok og denne.

Fraværet av Mark gir et mørke i «Bridget Jones: Mad About the Boy», som ikke var der i de to foregående bøkene til Helen Fielding. Et påskudd til å ta opp eksistensielle spørsmål som bryter med slapstick- og gjenkjennelseshumoren som ellers fyller boksidene. Og en mulighet til å komme nærmere Bridget, som — riktignok i korte glimt — viser ekte sårbarhet, ikke bare selvironisk sutring. Men det er mest av det siste, også i denne boka.

Uperfekte mødre
«Bridget Jones? dagbok» (1996) var basert på Fieldings avisspalte om singellivet. Den banet vei for en ny litterær sjanger om single, urbane kvinner i trettiåra.

TILBAKE: Etter en lang pause er Helen Fielding tilbake med en ny bok om Bridget Jones. Foto: NTB SCANPIX / AP Photo / Dominic Lipinski / PA
TILBAKE: Etter en lang pause er Helen Fielding tilbake med en ny bok om Bridget Jones. Foto: NTB SCANPIX / AP Photo / Dominic Lipinski / PA Vis mer

Bridget-bok nummer tre lener seg tungt på en annen type spalte, mammaspalten, som i likhet med singellivspalten spiller på gjenkjennelseshumor og erkjennelsen av at «jeg er ikke alene om å ha det sånn». Bridget har blitt tobarnsmor. Men til tross for mange morsomme uperfekt mamma-episoder og søte barn som sier rare ting, er mannejakten fortsatt overordnet tema. Ville Bridget vært noe morsom som selvtilfreds advokatfrue? Selv Fielding synes åpenbart ikke det. Derfor måtte Mark Darcy dø.

Som før
Men, kan vi berolige med, hun har erstattet ham med en annen og ikke mindre heltemodig drømmemann. Faktisk er rammehistorien i «Mad About the Boy» overraskende lik historien i den første boka. Fielding er fortsatt svak for menn som viser seg å være bedre enn de ser ut til.

Bridget omgir seg fortsatt med like frustrerte venner, som — takket være smarttelefoner — nå har uendelige muligheter til å gjennomanalysere forholdene sine med hverandre. Gjerne mens de sitter i viktige møter. Sosiale medier har gjort lite for å dempe Bridgets narsissisme, og det overrasker vel ingen at hun blir besatt av antall Twitter-følgere, eller tvitrer dumme ting i fylla. Men at hun, som 51 år gammel alenemor, ikke har klart å bli mer voksen, er ikke bare usannsynlig. Det gjør at maset hennes føles litt trettende i lengden.

Jeg forstår at feilene hennes skal få oss andre til å føle oss som bedre mennesker. Men jeg tar meg i å ønske at hun var bare litt mer opptatt av både barn og karriere, på bekostning av vekt, rynker, og antall minutter det tar før kjæresten svarer på sms. De samme innvendingene ble gitt «Bridget Jones? dagbok», men den boka kom med et nytt perspektiv og en overraskende stemme. Det samme kan ikke sies om «Mad About the Boy».

Morsomme dialoger
Fielding er ekspert på å dikte dialoger som du får lyst til å gjenfortelle til alle rundt deg, for å få dem til å le like høyt som deg selv. Så også i denne boka. Men de er ikke mer særegne enn at du kan lese liknende tekster i annethvert mammablad, av folk som Henriette Steenstrup og Pernille Sørensen.

Singeldronning Bridget Jones som selvtilfreds advokatfrue?

Beskrivelsene av Bridgets forhold til en 21 år yngre «toy boy» er friske. Men enden på visa er på ingen måte overraskende, og i det store og hele føles «Mad About the Boy» som noe vi har lest litt for mange ganger før. 

Anmeldelsen er basert på den engelskspråklige utgaven. Boka kommer ut i norsk oversettelse i slutten av måneden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer