Singlesalget stuper

Salget av singler er mer enn halvert de siste årene. Internett, og spesielt Napster, får skylda.

Det mangler ikke på nye utgivelser, enten det gjelder etablerte artister eller nykommere, men salget av singler i Norge er langt lavere nå enn for bare to-tre år siden.

Dagens Næringsliv har sett nærmere på omsetningstallene, og skriver i dag at singleomsetningen i september 1997 var 7,8 millioner kroner. I februar i år var tallet redusert til 1,9 millioner kroner. Det er en tilbakegang på 75 prosent hvis man sammenligner de to månedene. Omsetningen av singler fra februar i fjor til samme måned i år, har falt med 40 prosent.

- Singleplater er først og fremst noe for ungdomsmarkedet. Det er også disse aldergruppene som driver mest med nedlasting av musikk på nettet, sier administrerende direktør Lena Midtveit i BMG Norge til avisa.

Nettjenesten Napster er har irritert på seg en samlet platebransje. Noen av plateselskapene har nå inngått avtaler med Napster, og nettstedet er pålagt av retten å sperre muligheten for brukere å utveksle opphavsbeskyttet musikk. Likevel finnes det smutthull, og nedlasting av musikk fortsetter som før.