Sinne etter pikant sketsj: - Usmakelig

Under NM i revy ble det harselert med Norges ledende politikere. Abid Raja (V) reagerer på hvor hardt partikollega Trine Skei Grande får gjennomgå.

SE REVYNUMMERET: Et revynummer laget av Bodø-gruppa Asylrevyen, har blitt kritisert for å gå for hardt ut mot kulturminister Trine Skei Grande. Her kan du se innslaget. Video: Asylrevyen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hvor langt kan man gå når man harselerer med Norges toppolitikere? Bodø-gruppa Asylrevyens bidrag til nylig avholdte Revyfestivalen på Høylandet, også kalt «NM i revy», får nå mange til å le, men også flere til å se rødt.

I sketsjen «Nyttårstalen», spilt på Stormen kulturhus i Bodø og nylig spilt på «landsfinalen» i Trøndelag, tar Nord-Norge-troppen for seg de mange toppolitiske skandalene som har preget landet i 2018 og 2019.

KARIKERER: Asylrevyens Kjersti Severinsen som Trine Skei Grande og Terje Krutådal som Erna Solberg. Foto: Rune Slyngstad / Avisa Nordland
KARIKERER: Asylrevyens Kjersti Severinsen som Trine Skei Grande og Terje Krutådal som Erna Solberg. Foto: Rune Slyngstad / Avisa Nordland Vis mer

«Hei, hvor det går»

En revyskuespiller, i rollen som Erna Solberg, holder en oppsummerende nyttårstale, og sceneinnslaget forstyrres av karikerte versjoner av blant annet Per Sandberg og Trond Giske, men den som får hardest medfart er Venstre-leder Trine Skei Grande.

«Fra årsskiftet styrket jeg regjeringen med partiet Venstre for politisk stabilitet og tyngde. Det viste seg raskt at Trine Skei Grande hadde et hjerte for de unge», sier «Erna».

Inn kommer Asylrevyens utgave av Trine Skei Grande, med ei ølflaske i hånda. Hun roper:

«Herreguud, kjedelig bryllup, Æ VIL PULES. Hei, du unggutten der, har du lyst til å være med og forhåndsstemme litt i åkern?» utbryter «Skei Grande», som deretter begynner å synge:

«Humpetitten, humpetatten, humpetitten teia, forhåndsstemming i åkern, det blir man aldri lei av. Leder i Venstre og hei hvor det går, guten han ligger der og kuken står», nynner skuespilleren.

FÅR GJENNOMGÅ: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR GJENNOMGÅ: Venstre-leder Trine Skei Grande. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Telefonskandalen

Kort tid etterpå er «Skei Grande» tilbake på scenen, idet revygruppa tar for seg skandalen mellom Trine Skei Grande og Abid Raja. I desember 2018 ble det kjent at hun hadde baksnakket Raja under det hun trodde var en fortrolig telefonsamtale med Høyres finanspolitiske talsperson Henrik Asheim.

«Abid Raja er en forpult pakkisjævel. Han er sikkert homo også, og psykopat. Jeg vil flette av han karrikuken. (Skjønner at Raja hører henne, red.anm.). Ååh, heii, Raja. Heii, vennen», er replikken fra Asylrevyens «Skei Grande».

Revynummeret, som nylig ble spilt under landsfinalen til Norsk revyfestival, er nå blitt sentrum for en større humordebatt. Trine Skei Grande ønsker ikke å kommentere innslaget overfor Dagbladet. Stortingsrepresentant for Venstre, Abid Raja, reagerer på innholdet.

- I Norge har vi både ytringsfrihet og kunstnerisk frihet, men vi har også noe som heter folkeskikk. Det skal selvsagt være rom for å kunne fleipe og drive satire med maktmennesker, men samtidig har revymakerne et ansvar, å påse at man ikke går over grensa for det som er normalt anstendighet. Her fremstår det ikke som de har vært sitt ansvar helt bevisst, sier Raja til Dagbladet.

BLE BAKSNAKKET: Venstre-politiker Abid Raja overhørte partikollega Trine Skei Grande baksnakke ham. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
BLE BAKSNAKKET: Venstre-politiker Abid Raja overhørte partikollega Trine Skei Grande baksnakke ham. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Rasende teaterviter

Ifølge Trønder Avisa lagde ytterligere to nominerte revynummer satire av hendelsen under bryllupet til Senterpartiet-politiker Ola Borten Moe i 2008, hvor Trine Skei Grande hadde sex med en 17 år gammel mannlig slektning av Borten Moe, på en åker.

Hommelvikrevyens sketsj heter «Frierferd», hvor KrF-profil Knut Arild Hareide parodieres. Han nekter å bli med frieren Skei Grande «ut i åkeren og gå tur», hvorpå hun sier «ok, da finner jeg et annet bryllup». Tredje «Trine-sketsj» stammer fra VOLLBO-revy-Lag og heter «Kornsirkelen».

- Politikere skal tåle mye, men det er forskjell på god og dårlig humor. «Åpen post»-parodien på meg var god humor, men det finnes definitivt eksempler på parodier av politikere som iallfall ikke får meg til å le, sier Hareide til Dagbladet.

Tematikk og antallet Trine Skei Grande-sketsjer på Revyfestivalen får teaterviter og tidligere leder av Norsk revyfestival Roar Tromsdal til å rase til NRK Nordland.

- Underbuksehumoren har kommet tilbake. Det er plumpt, platt, usmakelig og uinteressant. Revyfestivalen burde holdt seg for god til å plukke ut sånne nummer.

- SKAL TÅLE MYE: Det er forskjell på god og dårlig humor, sier Knut Arild Hareide. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- SKAL TÅLE MYE: Det er forskjell på god og dårlig humor, sier Knut Arild Hareide. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Gjort gode valg

Men Tromsdal møter også sterk motstand fra revymiljøet:

- De har gjort gode valg med å spille karikerte og overdrevne karakterer på scenen for å få fram sitt budskap. Det vi ser på scenen er avtrykk av virkelige hendelser der dårlig vurderingsevne og uakseptabel atferd har funnet sted, skriver daglig leder i Hålogaland Amatørteaterselskap, Irene Nordhaug Hansen, i et debattinnlegg til Avisa Nordland.

Talsperson for Asylrevyen, Marte Bugge, er ikke i tvil om at «underbuksehumor» var nødvendig denne gangen.

- Innslaget skal forsterke det vi synes politikerne driver for mye med, altså underbukseaktiviteter. Det er jo ikke som vi har funnet på noe. Vi synes synd på Erna, som måtte unnskylde seg gjennom hele 2018, og dette er en liten samfunnskommentar på det menigmann sitter med av inntrykk, sier hun til Dagbladet.

YTRINGSFRIHETEN: Kulturminister Trine Skei Grande vil ha mer provoserende kunst. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

- Blitt ufarlige

Bugge synes revymiljøet i Norge har en sterk utvikling, men er opptatt av at humoren ikke blir for snill.

- Jeg synes nivået på norske revyforestillinger er vanvittig høyt, men vi er blitt for upolitiske og ufarlige. Vi må bli mye mer tydelig i samfunnsdebatten og huske at dette er tull og tøys, ikke et dokumentarprogram eller folkeopplysning. Vi er narren, sier Bugge.

Kritisk Bondevik

Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) har ikke sett innslagene - og hadde heller ikke mulighet til å gjøre det onsdag. Han uttaler seg likevel, på generelt grunnlag:

- Jeg har liten sans for de som latterliggjør andre offentlig, og jeg er klar over at toleransegrensa ved revy skal være vid, men det betyr ikke at en revyforfatter skal føle seg fri til å skrive hva som helst, og de må tåle kritikk når de får det.

SKEPTISK: Tidligere toppolitiker Kjell Magne Bondevik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
SKEPTISK: Tidligere toppolitiker Kjell Magne Bondevik. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

For sytten år siden gikk han hardt ut mot komiker Otto Jespersen, etter at sistnevnte latterliggjorde Bondeviks psykiske problemer på riksdekkende tv, i tv-programmet «Torsdagsklubben». Han sa blant annet:

«Kjell Magne, jeg vet ikke om du hører meg akkurat nå - hallo? Kan du røske huet ut av medisinskapet et par minutter bare ...» og «Med den ynkelige oppslutningen du har blant velgerne, er det forståelig at du må medisineres tungt for å greie hverdagen.»

Reagerte kraftig

Bondevik reagerte kraftig den gangen, og brukte ord som «feigt», «mobbing», og «ondskapsfullt» om innslaget.

- Jeg reagerte fordi jeg syntes han ga uttrykk for fordommer mot psykiske helseproblemer, og det er en oppgave å fjerne stigma og rive ned fordommer mot det. Jeg opplevde at han gjorde det motsatte, sier Bondevik om episoden.

Det er Norsk Revy som arrangerer Revyfestivalen på Høylandet. Daglig leder Hanne Vilja Sagmo er krystallklar i sitt svar på kritikken:

- Vi går ikke inn og sensurerer språket eller pynter på parodier. Den politiske satiren overgår språkbruken. (...) Det kan være vondt for den det treffer, men humor og satire kan ikke og bør ikke kontrolleres. Dens eneste oppgave er å sparke oppover, skriver hun i en uttalelse.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer