Sinne i Sverige: - Har brukt en av våre største forfattere som unnskyldning for å fortelle om pirrende lesbisk kjærlighet

Dramaserie om forfatteren Selma Lagerlöf skapte oppstuss. Nå vises den på nytt på SVT.

HETT: Helena Bergström spiller Selma Lagerlöf i SVT-serien «Selma». Her i het omfavnelse med det som skal være en kvinnelig prostituert. Foto: SVT
HETT: Helena Bergström spiller Selma Lagerlöf i SVT-serien «Selma». Her i het omfavnelse med det som skal være en kvinnelig prostituert. Foto: SVT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det skapte rabalder i Sverige da statskanalen SVT sendte dramaserien «Selma» for første gang i 2008.

Grunnen var at familien og kritikere mente at serieskaperne tok seg vel store kunstneriske friheter og vektla Selma Lagerlöfs kjærlighetsliv mer enn det kritikerroste og verdenskjente forfatterskapet hennes.

En fiktiv scene der Lagerlöf er intim med en kvinnelig prostituert på Sicilia satte i særdeleshet sinnene i kok.

- De sier at de vil vise en annen side av Selma Lagerlöf, men det gjør de jo ikke. De viser en falsk og uriktig side av henne, sa datteren til Selma Lagerlöfs nevø, Elisabet Lagerlöf, til Aftonbladet.

- Lei meg

Professor i litteraturvitenskap, Ebba Witt-Brattström, slaktet også serien.

- Jeg blir veldig lei meg. Dette er vår tids banalisering. SVT har brukt Selma Lagerlöf, en av våre største forfattere, som unnskyldning for å fortelle om pirrende, lesbisk kjærlighet, sa hun til Aftonbladet.

Lagerlöf er en av Nordens mest berømte forfattere, blant annet kjent for å ha skrevet barneboka «Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige». Hun ble i 1909 den første kvinnen som vant Nobelprisen i litteratur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer