Sinne til salgs

I det polariserte USA har Bush-hatere og Bush-elskere hver sine høylytte talerør.

NEW YORK (Dagbladet):

Julenissen har måttet ordne køen på en ny måte i år. Vanligvis sitter han glad og fornøyd midt i et supermarked med en liten kø av barn rundt seg. En og en blir de løftet opp på fanget og kan viske sine ønsker inn i nissens øre. I år er det to køer. En for Bush-haternes barn og en kø for barn av Bush-elskere. Slik framstilles det av en av New Yorks avistegnere.

Han har helt rett. Polariseringen i det amerikanske samfunnet er blitt påtakelig de siste par åra. Denne delingen som har gjort skjellsord til salgsvare.

- JEG ER RASENDE

og har ikke tenkt at du skal finne deg i tingene lenger.

Slik starter Bill O'Reillys bok «Who's Looking Out for You?» Det er ei bok for alle hatere av sentrale myndigheter, radikale, homofile, liberale og venstrevridde. Boka ligger for øyeblikket som nummer tre på bestselgerlista i The New York Times. Den overgås bare av to bøker for alle på den andre siden, de som forakter alle konservative, rettroende og høyreorienterte. På topp ligger Michael Moores «Dude, Where's My Country», etterfulgt av Al Frankens «Lies and the Lying Liars Who Tell Them».

DETTE ER IKKE

politiske bøker i tradisjonell forstand. Det handler ikke om at løsning B er bedre enn løsning A. Poenget er å fortelle hvilke hyklerske, upålitelige og løgnaktige kronidioter motstanderne er. En slags fluesopp for de allerede troende, en blodoverføring for å skape en overopphetet stemning. Dette er høyre mot venstre og venstre mot høyre. Det gjelder å være mest mulig sjokkerende.

Som for eksempel høyresidens diva Ann Coulter, når hun kommenterer motstanden mot krigen i Irak:

- Krig for olje er ikke så dumt. Vi trenger jo olje til flyene, og selv Hollywood-liberalere trenger fly til å frakte inn kokainen sin.

PÅ DEN ANDRE SIDEN,

der hvor de liberale demokratene befinner seg, nøler man ikke med å ta i bruk solide karakteristikker av fienden. Al Franken karakteriserer sin motstander i Bush-administrasjonen, presidentens nærmeste medarbeider Karl Rove, som en kjøttfull og formløs figur med et hjerte like stålsatt og kaldt som et utrangert kjøleskap med døra fortsatt lukket.

MIDT I GJØRMEBRYTINGEN

og polariseringen er det åpenbart ikke så farlig med fakta og konsekvens. Det viktigste er: hva vil meningsfellene helst høre.

Laura Ingraham skriver i sin bok «Shut up & Sing» om hvordan den liberale venstresiden hater alle som ikke bor i en av USA fem største byer, alle slike er dumme.

Selv bor Ingraham i Washington D.C.

HVOR GÅR SÅ

grensa for dritt-, søle- og skittkasting? Jo, det finnes faktisk ei grense. Den ekstremt høyreorienterte Michael Savage støtte på den sist vinter. Han jobbet som radiovert for MSNBC og besvarte lytternes telefoner midt i svarte natta.

Til en homofil innringer sa han:

- Bare få aids og dø, din gris.

Da fikk han sparken.