- Sint på Helskog

Tidligere Ap-politiker Ane S. Tømmerås holdt et flammende forsvar for Jan Simonsen i retten i går.

Den tidligere stortingsrepresentanten beskrev Simonsen som det snilleste og mest fordomsfrie mennesket hun kjenner.

- Jeg ble så lei meg og frustrert på Jans vegne da jeg så programmet om Enka. Gerhard Helskog bruker metoder som kan gjøre den mest uskyldige mann til en løgner, sa Ane S. Tømmerås, som i dag jobber som juridisk rådgiver.

Hun karakteriserte den tidligere Frp-politikeren som en god kollega og venn, etter at de satt sammen i Stortingets justiskomité fra 1993 til 2001. Programmet Tømmerås refererte til er ett av to «Rikets tilstand»-programmer som ble vist om Jan Simonsen høsten 2001.

- Aldri trøbbel

Simonsen har stevnet programleder Helskog for fem karakterstikker han ga i den etterfølgende debatten.

Det var Simonsens dag i retten i går.

Først holdt medieprofessor Josten Gripsrud et vitneinnlegg mot Gerhard Helskogs journalistiske metoder, som han mente var insinuerende og mistenkeliggjørende.

Etterpå var det Tømmerås' tur til å forklare seg.

- Jeg kjente til Simonsen gjennom media, og så på ham som en populisisk fyr med lettvinte meninger og svar. Jeg var skeptisk til hele mannen da jeg kom inn i justiskomiteen. Men det tok ikke mange ukene før jeg forsto at det bodde mye mer bak fasaden, sa Tømmerås, og forklarte at de 12 menneskene i justiskomiteen kom tett innpå hverandre gjennom den store arbeidmengden og de mange turene i inn- og utland.

- Jeg lærte Simonsen veldig godt å kjenne. Og det mennesket jeg lærte å kjenne var veldig snilt og ordentlig. Han hadde alltid omtanke for menneskene rundt seg i stort og smått, sa Tømmerås.

- Begynte nesten å grine

- Den største egenskapen tok det tid å se, og det er at han ikke har fordommene de fleste av oss har. Det er hans beste egenskap - men det skaper også trøbbel for ham. Han strekker ut ei hand og hjelper dem han har mulighet til å hjelpe.

Hun fortalte også hvor forbannet hun ble da hun så programmet om det homofile utestedet Enka. Hun kjente ikke igjen bildet som ble tegnet av Simonsen.

- Som tidligere journalist ble jeg først og fremst sint på de journalistiske metoden som ble brukt. Dette er misbruk av makta man har som redaktør, sa Tømmerås.

Etter at hun hadde avgitt sin vitneforklaring var Simonsen nærmest blank i øynene.

I pausen tok han et godt tak rundt den tidligere stortingskollegaen, og sa:

- Det var så vidt jeg ikke begynte å grine.

<!--BTEK0-->GODE VENNER: Etter Ane S. Tømmerås' vitneforklaring i retten i går var det bare så vidt Jan Simonsen ikke begynte å grine.