Sint pike lager slem plan

En bittersøt slutt løfter Selma Lønning Aarøs barnebok.

VAMPYRER: Selma Lønning Aarøs nye barnebok drar veksler på de populære vampyrene. I boka representert ved alle barnehagers mareritt: Lusa. Foto: Cappelen Damm
VAMPYRER: Selma Lønning Aarøs nye barnebok drar veksler på de populære vampyrene. I boka representert ved alle barnehagers mareritt: Lusa. Foto: Cappelen DammVis mer

ANMELDELSE: Mimmi er sjefen! Hver ettermiddag leker hun med bestekompisen Mattis i sandkassa: «Mimmi er ordfører og bestemmer i byen, mens Mattis jobber på bensinstasjonen og reparerer og vasker bilene.»

Alt er såre vel, helt til en lys og langhåret Astrid flytter inn. Mattis vil så gjerne lukte på håret hennes og inviterer Astrid opp i kassa. Det er Mimmi sterkt i mot. Hun legger en slem plan.

Litt tamt
Selma Lønning Aarø har utgitt seks romaner for voksne. «Vampyrlus!» er hennes andre bok for barn. Teksten er grei og flyter fint, men er mindre skarp og morsom enn ventet av den mangeårige spaltisten i Dagbladet og Klassekampen.

Det pedagogiske elementet i historien - her formidles kunnskap om den akk så alminnelige hodelusa - tilfører ikke mye spenning. Det er skildringen av sjalusien som gjør historien relevant. Den kan ramme hardt, selv den aller minste.

Sint pike lager slem plan

Morsom er også avslutningen. Den overrasker.

Bittersøt
Også illustratør Tiril Valeur følger den trygge linje, og utfordrer litt lite. Tegningene ligger tett opp til teksten, og sier stort sett det samme som den. Her er få ting å undres over.

Skjønt uten sjarm er de ikke; rolige flater kombineres med uttrykkfulle ansikter som gir assosiasjoner til Pompel og Pilt. Artige kruseduller uttrykker Mias følelser.

Boka henvender seg til barn i førskolealderen og er lett tilgjengelig med sitt tradisjonelle 'vennskap-konflikt-harmoni-skjema.' Som helhet virker «Vampyrlus!» litt lite spenstig, men løftes av en vittig og bittersøt slutt.