Sint syngedame ble blid

Alanis Morissette slo gjennom med et brak. Så dro hun til India for å lande berømmelsen. Etter to år i yogastilling kom hun tilbake med et sødmefylt mantra kalt «Thank U». Nå har hun tatt av igjen.

- Sannheten med suksessen er at den har gjort meg mer åpen som menneske. En periode følte jeg at livet mitt gikk gjennom intellektet, men nå lever jeg gjennom hjertet og følelsene mine, sier dama som fikk en hel generasjon eks-kjærester til å skjelve i buksene med primal-frustasjonen «You Oughta Know».

DEN VERBALE OVERHALINGEN «I'm here to remind you all the mess you left when you ran away» levde som en forbannelse på hitlister verden over, mens folk lurte på hva som skjedde med fyren som stakk halen mellom beina og forlot Alanis Morissette. Og her kommer del to i føljetongen. «Are You Still Mad» heter låta som åpner hennes nye album. Der beklager hun ydmykt at «I shared our problems with anybody».

- Er det samme fyren som får gjennomgå denne gangen også?

- Eh. Nei, det er en annen, sier hun. Vrir seg lett for å skjule en pinlig, men kledelig rødme som stiger oppover ansiktet.

- Jeg hadde mye aggresjon og var forbanna på mange da jeg lagde det forrige albumet. Denne gangen har jeg sluttet å peke på andre og begynt å ta ansvar sjøl.

- Hvordan trivdes eks-kjæresten i gapestokken?

- Jeg vet ikke. Men selv om jeg liker å eksponere meg, forventer jeg ikke at andre skal gjøre det samme. Så denne gangen har jeg ringt til dem jeg har skrevet om og spurte om det var greit.

VI SITTER VED ET RUNDT BORD i en kjølig designet suite 23 etasjer over Hyde Park. London-smogen duver forbi de nakne, fotside vinduene. I rommet ved siden av venter rastløse pressefolk fra hele Europa på å få slippe inn i løvens hule.

Alanis Morissette er rolig. Foruroligende rolig der hun sitter i yogastilling på en smekker spisestol i matt metall. Hun er kledd som en nøysom student, beina ligger i kors og er trukket helt oppunder kroppen på stolsetet. Hun er rak i ryggen. Rett i blikket. Klar for å møte verden. Åpen, men med en nærmest nyfrelst distanse til omgivelsene. Alanis er ikke bare på plateselskapet til Madonna, hun er også på den samme yoga-bølgen. Og når unge Morissette snakker om å nullstille seg, mener hun alvor.

- Du kan absolutt ha penger og leve et veldig enkelt liv. Det er en utfordring å leve så enkelt som jeg gjør, men jeg føler meg mest hjemme i kollektiv, sier Alanis og forteller at det eneste hun bruker penger på, er reiser. Og som nyklekket åndelig asket, er India hennes naturlige mekka. Der finner hun ro og styrke.

- Å dra til India var som å starte på scratch. Befriende og skremmende på en gang. Det føltes som å bli født på ny, åpenbarer hun.

HVOR MYE PENGER DAMA HAR tjent vet hun knapt nok selv. Los Angeles Times regnet ut at hun tjente 170 millioner kroner - bare i 1996, og det er en samvittighetsfull multimillionær som opptrer under utdelingen av Nobels fredspris i Oslo Spektrum 11. desember. Hun har tidligere støttet både Tibet og Amnesty, og nå er hun på jakt etter en egen hjertesak. Omtrent som da Sting kjøpte regnskog i Amazonas, eller da Liz Taylor forbarmet seg over aids-forskningen. Bare litt nærmere Østen, helst.

- Da jeg kom til India syntes jeg det var arrogant av meg å være blant folk som bor på gata. Men etter hvert traff jeg mange fattige mennesker som var lykkelige, sier Alanis Morisette samvittighetsfullt. Hun rister lettere oppgitt på hodet når vi spør om hun ikke har benyttet den nye livssituasjonen til å «leve livet».

- Hva er det mest rocka du har brukt penger på?

- Hmmmm, det mest rocka ... Jeg har kjøpt noe kaviar her og der.

STATUSEN SOM RIK kom over natta da hun slo gjennom med albumet «Jagged Little Pill» i 1995, men da var Alanis allerede vant til å være berømt. Hjemme i Canada var hun barnestjerna som avanserte til overflatisk permanent-pop, og det var ingen som skjønte bæret da hun slo gjennom i USA med den ektefølte «You Oughta Know».

- Da jeg var ung, ble jeg mye mobbet. Der jeg vokste opp var jentenes lykke totalt avhengig av mannen de var sammen med. For meg ble det veldig viktig å være uavhengig, og jeg var selvstendig på grensen til det masochistiske, forteller Alanis.

Fortsatt oppfattes hun som en krysning mellom Anita Hegerland og Trine Rein i hjemlandet. Canadierne er nådeløse mot disco-dropset som holdt dem for narr.

- Desverre er det litt forutsigbart at pressen hjemme skriver så mye dritt, sukker hun.

Til gjengjeld har resten av verden falt pladask for Alanis Morissette. Amerikansk presse har for lengst utropt «Supposed Former Infatuation Junkie» til årets mest etterlengtede album.

Fansen refereres bare til som Morissette-junkies, og det finnes 28 millioner av dem der ute. Etter tre år med abstinenser får de nå en dose som holder; den 3. november slipper Alanis Morissette 78 minutter musikk fordelt på 17 låter.

Så er det tilbake i yoga igjen. ·