Sint ung mann

Å forstå Breivik, er nødvendig for å forstå samfunnet vi lever i. Å forstå samfunnet vi lever i, er nødvendig for å forstå Breivik.

«MORG»: Grafittimiljøet var et av mange steder Anders Behring Breivik søkte seg til, uten å finne sin plass, skriver artikkelforfatteren. Hans signatur skal ha vært «morg». Dette bildet er tatt i Oslo denne uka. Foto: ATK
«MORG»: Grafittimiljøet var et av mange steder Anders Behring Breivik søkte seg til, uten å finne sin plass, skriver artikkelforfatteren. Hans signatur skal ha vært «morg». Dette bildet er tatt i Oslo denne uka. Foto: ATK Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Mye har forandret seg på 15 år, men mye er fortsatt det samme. Arfan Bhatti blir av mange - nå som da - sett på som den største trusselen mot samfunnet, og Anders Behring Breivik fremstår - også nå som da - for folk flest som den samme sosiale taperen som han alltid har vært. Den største forskjellen - sett bort fra det åpenbare; at Norge har blitt rammet av en forferdelig tragedie som har kostet oss 77 menneskeliv - er at både Arfan Bhatti og Anders Behring Breivik i 2012 legger en politisk ideologi til grunn for sine handlinger og syn på samfunnet. Da jeg vokste opp, tre år og tre kilometer i luftlinje fra Anders Behring Breivik, var det allmenn oppfatning blant oss - ressurssterk vestkantungdom med dragning mot et liv i perieferien av det normative samfunnet - at Arfan Bhatti var en det var all grunn til å frykte. Han var selve symbolet på den fremmedkulturelle gangsteren med ubegrenset tilgang til de kriminelle miljøene vi kjenner som A/B-gjengen og Young Guns. Anders Behring Breivik var noe vanskeligere å plassere, men ikke mindre stereotypisk. En vestkantramp med graffiti og småkriminalitet som foretrukne fritidssysler. Samtidig var han en dannet og forfengelig ung gutt i en vennegjeng der perfekt utseende, dyr klesstil og sosial status var viktige idealer. Slike som ham gikk det tretten av på dusinet i dette miljøet. I etterpåklokskapens lys kan det være vanskelig å kalle en massemorder med ultrakonservative meninger, militant nasjonalistisk holdning og 77 menneskeliv på samvittigheten for «normal», men det er vesentlig å være dette bevisst for å nærme seg en forståelse av hva som har ført til at han ble som han ble.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer