Sinte på NRK fordi de ikke har mobil

Ja, det er reiseradioen som får unngjelde.

Eldre NRK-lyttere føler seg tilsidesatt i kåringen av «Norges sommerby», som Reiseradioen har ansvaret for.

Årsaken er at det bare kan stemmes på SMS. Mange eldre har ikke mobiltelefon, og kan heller ikke bruke SMS. - Dette er ikke fair play, sier en Molde-kvinne til Romsdals Budstikke. Hun er en av mange eldre som reagerer.

Er ofret

- Vi greier ikke å gjøre alle til lags i den innledende fylkesrunden, sier prosjektansvarlig for «Norges sommerby», Rune Alstedt i NRK til NTB.

Hensynet til en enkel håndtering av stemmene har vært avgjørende. Der har den viktigste lytterskaren til NRKs distriktssendinger, de eldre, blitt ofret.

Men Alstedt lover at et 829-nummer skal bli et alternativ til mobiltelefon/SMS i sluttfasen av konkurransen. Mandag vil de 19 fylkesvinnerne bli offentliggjort. Av disse 19 skal det plukkes ut åtte byer som blir ofret ekstra oppmerksomhet i Reiseradioens sendinger framover. Og da skal det bli mulig for publikum å stemme både via vanlig telefon og mobiltelefon.

Som Kvæfjord-kaka

Noen vil kanskje hevde at sommerby-konkurransen er en litt forutsigbar konkurranse, i alle fall på lokalplanet. Norge er et land fullt av lokalpatrioter, og de fleste stemmer nok på sin egen by. Resultatet blir nok at kjøttvekta avgjør, uavhengig av varmegrader, nærliggende badestrender og bølgeskvulp.

Men sommerby-general Alstedt er ikke enig: - Nei, denne konkurransen er like uforutsigbar som konkurransen om Norges nasjonalkake. Det var Kvæfjorkaka som vant til slutt. Hvem skulle trodd det på forhånd, sier han.

Det koster 5 kroner å sende en SMS til NRK for å være med i konkurransen om «Norges sommerby». Inntektene går med til administrasjon av konkurransen, ifølge Alstedt.

I alle fall kan verken yngre med mobiltelefon eller eldre uten regne med at lisensen blir lavere.

(NTB)