Sinte seere vil ha «Jul i Blåfjell» tilbake på NRK

«Jaja.. Blir vel ikke noe jul i år da, synd.»

SAVNET:  Det er stort engasjement rundt NRKs program for jula. Foto: NRK
SAVNET: Det er stort engasjement rundt NRKs program for jula. Foto: NRKVis mer

(Dagbladet): Tradisjoner, skal man være forsiktig med å endre på, særlig dem som hører julen til.

NRKs Facebook-side har nå fått en strøm av unge voksne som klager over at verken «Jul på Månetoppen» eller «Jul i Blåfjell» skal sendes denne jula.

- Ingenting kan erstatte dem Et av innleggene har i skrivende stund tusen kommentarer og seks tusen likes:

«Ingenting kan erstatte «Jul i Blåfjell» og «Jul i Svingen», absolutt ingenting, både for store og små. I tillegg til at seriene er fantastiske, får man se annet enn alle de nye, moderne seriene som går. Gode, gamle serier som «Månetoppen »og «Blåfjell» er jul, « Julekongen» og «Snøfall» er ikke. I tillegg tror jeg de som er yngre barn nå i vår tid, kunne trengt og ha godt av å se litt god gammeldags barne-tv og ikke kun de nye, superhotte programmene, så de også får se hvor fantastisk og spennende barne-tv var den gangen også.»

- Skam dere I tillegg har mange andre vist sin misnøye. Eller - sorg - er muligens mer dekkende:

«Unnskyld. Men dette er faktisk ikke greit! Hilsen bekymret jente, som mener at jula aldri vil bli det samme uten Jul I Blåfjell / Månetoppen»

«Jaja.. Blir vel ikke noe jul i år da, synd.»

««Julekongen» gir ikke julestemning, den er heller ikke egnet for de minste! Skam dere, som ødelegger adventstiden med å skuffe så mange.»

«Hvert år gleder man seg til julekalenderen på TV. Juli blåfjell, jul i svingen, Skomakergata, Willis jul eller Jul på månetoppen. Men nå? Det kommer bare nye og flere moderne serier, om absolutt ikke er like bra som de andre gamle gode! Kan dere vær så snill i det minste og legge de ut på nett?

NRK: - Utdaterte Etter en strøm av klager, la NRK i dag ut en forklaring.

«Det siste døgnet har mange engasjert seg og vært skuffet over at vi ikke skal sende «Jul på Månetoppen» eller «Jul i Blåfjell» igjen», skriver NRK på sin Facebook-side.

NRK mener fortellermåten er utdatert og den tekniske kvaliteten for lav:
«De er begge flotte serier som har gledet og skapt god julestemning i mange år. Det er lett å forstå at voksne ønsker at egne barn skal få de samme opplevelsene. Men «Jul i Blåfjell» og «Jul på Månetoppen» fremstår i dag som litt utdaterte, både i fortellemåte og teknisk kvalitet. Det aksepterer gjerne voksne seere, og kanskje synes noen akkurat det er spesielt koselig fordi det vekker minner om en annen tid. Vi kunne selvsagt valgt å sende dem igjen, men ønsker heller å skape nye serier som kan gi norske familier flere og nye julekalendertradisjoner.»

«Alle» barn så på «Jul i Blåfjell» var enormt populært. Første gang serien ble sendt, i 1999, var seertallet 154 000 i kjernemålgruppa. Og da serien ble sendt i 2008, var det hele 236 000 barn mellom åtte og elleve år som så serien. Det var 90 prosent av markedet i denne aldersgruppen, og langt bedre enn for eksempel «Nytt på nytt»

Månetoppen ble vist første gang i 2002, og igjen i 2005, 2010 og 2014. De kan skilte med liknende nedslag blant barna.