Sinte søstre

- Er du fortsatt like sint? Litt forsiktig spurte en kvinnelig journalist den amerikanske forfatteren Marilyn French i Molde.

- Ja, det skal jeg love deg. Jeg er mer rasende enn noen gang, sa French. Hun ser et verdensomspennende patriarkat som aktivt fører sin krig mot kvinner på alle fronter.

Samme dag hadde den engelske avisa The Daily Telegraph et intervju med en annen feministisk legende, Betty Friedan. Hun har heller ikke lagt inn årene. - Folk er altfor pysete i våre dager. Sinne er ikke moderne, men det er mye i denne verden å være rasende over, sier Friedan.

Og gode gamle Germaine Greer skuffer ikke. På avisa The Independents internettside har hun tatt imot spørsmål fra yngre kvinner. Svarene slår fast at kvinner bare har oppnådd én ting: illusjoner om frigjøring. - Det er på tide å ta harmen fram, sier Greer.

  • Litt harme tar de fram, jentene bak boka «Råtekst» som ble lansert i går. Men med dem skal vi både le og gråte. De vil gjerne framstå med humor og selvironi. Deres hovedpoeng er å få lov til å ta plass og til å utforme sine roller som de ønsker.

I utgangspunktet ble jentene bak den svenske «Fittstim» og nå den norske «Råtekst» presentert som motsetningen til de gamle sure og sinte feministdamene. Det ble litt for sterkt. Nå er de takknemlige overfor 70-åras fortropp. En smule ironisk er det da at de internasjonale frontsoldatene ikke synes de har oppnådd noe.

  • Marilyn French nyanserte ørlite da hun var i Molde. Norge er ikke verst for kvinner, vedgikk hun. Men hva hjelper det, med Taliban i Afghanistan, drap på kinesiske småjenter, aborterte jentefostre i India og kvinnelig omskjæring i Afrika. Hun har et poeng.

Germaine Greer har et annet perspektiv. Hun ser forfølgelse av kvinner fra internasjonal kapital, medisinsk etablissement og ikke minst media. Greer ser hele likestillingen som et gigantisk bedrag og bruker ord som «feminismens falske morgengry».

  • Vel har de gamle frontkjemperne behov for å holde sine gamle faner friskt blåsende i vinden. De har jo bøker som trenger oppmerksomhet, de også. Dagens ungfeminister satser på noe annet. Blir det en ny feministisk bølge, ser den trolig ganske annerledes ut enn den som ble drevet av de gamle sinte søstrene.