Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Sir Roderick

Ingen gjør bedre adelsmenn enn trusefikserte gamle rockere. 

SIR ROD: Rod Stewart ble adlet denne uka. Her er han sammen med kona Penny Lancaster og sønnen Alastair på Buckingham Palace.
SIR ROD: Rod Stewart ble adlet denne uka. Her er han sammen med kona Penny Lancaster og sønnen Alastair på Buckingham Palace. Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var det perfekte bildet. To kjernesunne sønner i grå dress, strøken kone med hatt og pentøy. Den nyslåtte knight bachelor hadde kjøpt inn jakke med border og striper. Alt var korrekt.

Utenom håret.

Den tuperte, blonderte, geléframkalte sveisen som har vært ridderens varemerke siden tidenes morgen. Som han i gamle dager stylet med sukkervann, men som han nå fikser med naturoljer og et stylingtips han lærte seg i 1968: Føning opp ned.

Rod Stewart, eller Sir Roderick David Stewart som han nå kan kalle seg, er ikke som andre riddere.

Men så har det vært ei uke som mildt sagt har utfordret etablissementet. Først ble Rod Stewart sir, deretter ble Bob Dylan nobelprisvinner i litteratur. Det er med andre ord en perfekt anledning til å presentere en liste over andre etablissementsutfordrere som endte med å stikke av med Storbritannias største utmerkelse. En adelstittel. Her er mine fem personlige favoritter, telt nedenfra.

5. David Bowie: Da dronning Elisabeth i 2000 ønsket å ære Bowie med utmerkelsen Commander of the British Empire, takket Bowie nei. For, som han så fint ordla seg, han «skjønte ikke helt vitsen». I 2003 prøvde dronningen seg igjen. Hun er som kjent ikke en kvinne som tar nei for et nei, hun er vant til å få det som hun vil, og denne gangen viftet hun med en riddertittel. Men igjen nektet Bowie å la seg ordinere. Nå med ordene: «Jeg ville aldri takket ja til noe sånt. Det er ikke det jeg har jobbet for hele livet». Sant nok. Men det hadde vært stas om det fantes en ekte sir Stardust.

Fra Mars.

4. Tom Jones: Sir Thomas Jones Woodward gikk riktignok allerede under navnet trusekongen, men ble ekte ridder i 2006. Dronningen skal visstnok ha uttalt, da hun delte ut medaljen, at han hadde gitt «a lot of people a lot of pleasure». Hun mente nok gjennom musikken, men gudene veit.

3. Mick Jagger: Selv gamle anarkister er potensielle rojalister. Mick Jagger mottok riddertittelen i 2003, til Keith Richards enorme irritasjon. I ettertid har Richards fortalt at han følte «Kaldt, kaldt raseri mot denne blinde idiotien ... Jeg truet med å trekke meg fra turneen, jeg gikk berserk, bananas! Men, for å være ærlig, Mick har rota det til så mange ganger, at hva gjør enda en gang fra eller til». I 2010 igangsatte for øvrig Boris Johnson, daværende borgermester i London, en kampanje for at Keith Richards skulle få lov til å bli ridder han også. Men i motsetning til Brexit har ikke dette ført fram.

2. Elton John: Ingen kler sir-tittelen bedre enn Storbrittanias første åpent homofile ridder.

1. Vivienne Westwood. Punklegenden, som begynte karrieren som klesdesigner og stylist for Sex Pistols, har brukt dronningsymbolikken gjennom hele karrieren. I 2006 ble hun adlet og kunne kalle seg dame Vivienne Westwood. Men allerede i 1992 ble hun tildelt The most excellent order of the British Empire, og stilte da på medaljeseremonien i gjennomsiktig kjole.

Uten truse og med full busk.

DET er punk, det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!