Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sirkler inn Nokas-pirater

Ti-tolv personer fikk tilgang på filmen før premieren. Nå er den lekket til fildelingsnettverk.

INNSPILLING Fra innspilling av Nokas-filmen på Domkirkeplassen. Her skyter Kjell Alrich Schumann, spilt av Frode Winther, de fatale skuddene mot bilen der Arne Sigve Klungland satt. Foto: Lars Eivind Bones

Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
INNSPILLING Fra innspilling av Nokas-filmen på Domkirkeplassen. Her skyter Kjell Alrich Schumann, spilt av Frode Winther, de fatale skuddene mot bilen der Arne Sigve Klungland satt. Foto: Lars Eivind Bones Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kripos vurderer nå å starte jakten på piratene, skriver Dagens Næringsliv i dag.

233 000 nordmenn har gått på kino for å se filmen om det dramatiske ranet av Norsk kontantservice (Nokas) i 2004, der politimannen Arne Sigve Klungland ble drept.

Men filmselskapet Alligator er ikke glad for at filmen, bare to uker etter premieren i oktober, dukket opp på internasjonale fildelingsnettverk - der den er spredd og lastet ned flere tusen ganger.

- Avhengig av inntektene
- Selv om vi har kjempemedvind på kino, kan det være snakk om nedlastning av flere titusener kopier, og da er det så mye at det rammer oss økonomisk. Vi er et lite produksjonsselskap, og er helt avhengige av inntektene for å kunne reinvestere i nytt filmarbeid, sier produsent Jan Aksel Angeltvedt i Alligator film til Dagens Næringsliv (DN).

Alligator film mener versjonen på fildelingsnettverkene stammer fra en intern kopi, som bare rundt ti-tolv personer har fått tilgang på - blant annet langstidspresse, det vil si magasiner med lang trykketid. Selskapet vil nå undersøke hvilke datamaskiner som har fått tilgang på filmen, som lå på en intern server.

I følge DN er det distributøren Sandrew Metronome som som har anmeldt lekkasjen, og advokatfirmaet Simonsen som har utformet anmeldelsen. 

Politiet vil se på saken
Hans-Peder Torgersen ved Kripos' datakrimavdeling sier politiet vil vurdere saken.

- Vi vil gjøre noen flere undersøkelser hos rettighetshaverne før vi avgjør om saken skal etterforskes. Vi vil undersøke om det er mulig å snevre inn kretsen med mulige gjerningsmenn. Dersom det er mulig, vil det gjøre etterforskningen ganske mye lettere, sier Torgersen til DN.

I og med at filmen ble tilgjengelig så kort tid etter premiere, frykter Angeltvedt i Alligator film at det kan ha gått ut over besøkstallet. Dessuten vil det kunne ramme DVD- og Blu-Ray-salget, når filmen slippes i butikkene etter nyttår.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!