Sirkus Aqua tilbake

KØBENHAVN (Dagbladet): Aqua-sirkuset er i full gang, og Lene & co skal slå alle rekorder. Men de nekter å jobbe like intenst som de gjorde med forrige plate. Det holdt på å splitte bandet.

I går kveld og natt feiret Aqua at deres andre album, «Aquarius», er ute i store deler av verden, med stor konsert og fest med 1000 spesialinviterte gjester i Det Kongelige Bibliotek midt i København. Da de kom ut med sin debutplate, «Aquarium», for tre år siden, var bare et femtitalls gjester på plass.

Men det er 14 millioner solgte album og ni millioner singler siden. I dag er Aqua blant verdens største popstjerner. Og 26-åringen fra Ramnes er definitivt den største stjernen av de fire. Kort og godt: Hun er stjernen i Aqua.

Forventningene til den nye plata er skyhøye. Bare i Norge er 95000 plater sendt ut, og i går fikk de dobbelplatina på forskudd.

Over to millioner

I Danmark er 200 000 album ute i butikken mandag, og i verden for øvrig er over to millioner eksemplarer ute. Universal Music forventer at plata skal slå alle tidligere Aqua-rekorder.

- Også har vi fått bra kritikker! Jeg hørte det var bra hjemme i Norge også. Utrolig artig, sier Lene Nystrøm.

Skyhøyt press

Presset er voldsomt for popmultimillionærene, og det er lettere nervøsitet i Aqua-leiren. Det lå også utenpå de fire da de møtte pressen i går.

Men de akter ikke å kjøre det samme tøffe løpet som de gjorde under lanseringen av «Aquarium», som kulminerte med en hektisk Skandinavia-turné. Aqua var ikke langt unna et brudd, innrømmer de i dag.

I perioder under «Aquarium» følte de seg som programmerte roboter uten et liv. De var slitne, trøtte av hverandre og hele Aqua-sirkuset. De gikk hverandre på nervene.

Lene Nystrøm forteller til Ekstra Bladet om den tøffe siden ved poplivet:

- Jeg husker godt konserten i Oslo. Etterpå sto jeg bare og skrek og hylte, tårene sto ut av øynene mine. Jeg var nedslitt.

Søren Rasted, som sammen med Claus Noreen skriver Aquas musikk, var sterkt i tvil om han orket å fortsette popstjernelivet.

- Gleden var der ikke lenger, sier Rasted, som priser seg lykkelig for at de ikke la ut på verdensturné på det tidspunktet. Da hadde det ikke blitt lanseringsfest i København.

På skinner

I dag har de gleden tilbake, de har erfaringene, respekterer hverandre på en annen måte - og savner ikke livet før Aqua.

- Innimellom har vi tross alt et normalt liv. Vi er mennesker og har våre grenser, sier Lene Nystrøm.

Programmet er lagt opp på en måte Aqua kan leve med, og etter promotionturneen, som varer til langt utpå sommeren, vil de ha en lang ferie. Tidligst til høsten vil de begynne å forberede en turné.

- Aqua skal være morsomt! Både på plate, på scena - og for oss som er med, sier mannen bak Aquas musikk, Søren Rasted, som på alle måter vil ha en ironisk distanse til Aqua-sirkuset som nå er på veien igjen.

AQUA TAR KONTROLLEN: Lene Nystrøm er full av energi og klar for lanseringsturné verden rundt, men denne gangen i et tempo hun og gutta bestemmer sjøl. Etterlanseringen av debuten «Aquarium» var de nær et brudd. - Vi lever ikke så tett på hverandre lenger og har større respekt for hverandre, sier Lene Nystrøm.