Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sirkus Bjørvika

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BJØRVIKA: Da idealistene i Oslo Byes Vel tidlig på 1980-tallet arrangerte arkitektkonkurransen «Byen og fjorden - Oslo år 2000», og mottok mange løfterike prosjekter, trodde alle at hovedstaden endelig skulle forenes med sin fagre fjord. Byen hadde jo vært stengt inne fra sjøsiden i hundre år, fordi industri og havnedrift og transportårer hadde skapt en ugjennomtrengelig barriere mellom land og vann.Nå i 2006, mer enn tyve markedsliberalistiske år senere, vet vi at Oslo Byes Vels konsept ble ofret på grunneierspekulantenes og realpolitikkens alter. Havnevesenet og NSB - skjult bak sine datterselskaper HAV Eiendom og ROM Eiendomsutvikling og Oslo S Utvikling - opererer uavhengig av, og ofte i strid med, den faglig umyndiggjorte Plan- og bygningsetaten (PBE), særlig i Bjørvika og på Filipstad, med kravstore økonomiske motiver i et byplansirkus som mangler sidestykke i Oslos historie.

OG DETTE AKROBATISKE tablå ble ikke mindre farseaktig da styrelederen i Oslo Havn, Bernt Stilluf Karlsen, også partner/eier i konsulentfirmaet ProCorp som driver med finansrådgivning (sic), ifølge Dagbladet (25/11) «en av de mektigste i spillet om Bjørvika», sto fram og erklærte at han vil «tegne om hele området mot operaen på nytt», en plan han i all hemmelighet «har ruget på i tre år». En finansmann opphøyer seg til byplansjef og Sirkus Bjørvika kan åpne dørene for en ny spektakulær forestilling.«Jeg vil at det skal være mulig å tenke helt nytt», proklamerer impresario Karlsen ved sitt kjøkkenbord på et bruk i Nordmarka. «Vi må få med oss politikerne. Hvis vi foreslår en endring av hele området som bryter reguleringsplanen politikerne har vedtatt, må vi få til en omregulering.» Tre milliarder kroner er summen Havnevesenet kan «håve inn» på scenariet, skriver Dagbladet.Samtidig raser debatten om den såkalte Bjørvikamuren langs NSB-sporet, man krangler om de to blokkene som vil hindre utsikten fra Jernbanetorget mot operaen, og det hersker uenighet om det er arkitektene LPO eller Snøhetta som skal tegne bebyggelsen på Sørengautstikkeren.

OG INN I MANESJEN danser den nye byråden for byutvikling, Merete Agerbak-Jensen (H), og forsikrer i avisen Aften (24/11) «at byens befolkning har god tilgang på Oslos folkevalgte, for å øve påvirkning». La meg derfor få opptre som klovnen i oppsetningen og gjenta mitt komiske mantra ved å foreslå at også byplansjefen selv, arkitekt Ellen de Vibe og hennes talentfulle PBE-ensemble, får en rolle i dette surrrealistiske sirkusnummer.

Hele Norges coronakart