Sirkus Arnardo fyller 70 år:

Sirkus! Du kommer ikke lenger vekk fra den digitale samtida

At det fortsatt reises telt Norge rundt er en seier for levende underholdning.

SVENSK TRAPESARTIST: Flying David alias David Hammarberg sørger for dramatikk under sirkuskuppelen. Foto: Fredrik Wandrup
SVENSK TRAPESARTIST: Flying David alias David Hammarberg sørger for dramatikk under sirkuskuppelen. Foto: Fredrik WandrupVis mer
Kommentar

SIRKUSET KOMMER til byen! Fargerike plakater på stolper og vegger. Snart reiser et gigantisk telt seg på et torg eller en parkeringsplass. Et myldrende liv av mennesker forbereder kveldens forestilling. Duften av popkorn og hestelort blander seg under teltduken. Forventningen stiger, unger med store øyne lurer på hva de kan vente seg. Et lite orkester kledt i uniformer med gullsnor spiller opp, fra et podium over sceneinngangen. Før sirkusdirektøren dukker opp i lyskastersirkelen og ønsker velkommen: «Mine damer og herrer, ærede publikum.»

SKARPSKYTTERE og knivkastere: Marco og Priscilla utfordrer hverandres skjebne. Foto: Fredrik Wandrup
SKARPSKYTTERE og knivkastere: Marco og Priscilla utfordrer hverandres skjebne. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer

I ÅR ER DET 70 ÅR siden sirkus Arnardo første gang dro på turné til norske bygder og byer. Programmet skilte seg ikke så mye ut fra det som preger jubileumsforestillingen som i disse dager legger landet under seg, på en turné som varer til september. Etter at sørvestlandet og Agder-fylkene er tilbakelagt, går turen nordover, med 40 trailere, en karavane på 600 meter. Om bord fins drevne teltarbeidere og artister som representerer sirkusets grunnfjell; klovner, akrobater, sjonglører, trapesartister, dyretemmere, tryllekunstnere, knivkastere, samt et utrolig nummer der et par skifter klær i et vanvittig tempo. I 1949 var et av numrene «kunstnere på rulleskøyter», i dagens forestilling møter vi «stuntsyklister med ekstreme tricks».

SOM GRÜNDEREN ARNE Arnardo formulerte det i sin anekdotefylte selvbiografi «Sirkusliv» (1962), opptrer «alle de største artistene med klassiske numre som de klarer å gjøre litt bedre og litt annerledes enn sine samtidige». Gjøglertradisjonen oppsto i antikken og har holdt seg levende via middelalderens omreisende artister. Sirkus dreier seg om å finne en balanse mellom det lattervekkende og det halsbrekkende, det elegante og det klønete. I det ene øyeblikket suser trapesartister gjennom lufta med gispende dødsforakt, i det neste snubler klovner omkring på scenen mens de kaster bløtkaker på hverandre.

VETERANEN: Arild Arnardo (77) følger jubileumsforestillingen ringside i Kristiansand. Stadig med et sideblikk til publikum for å dele begeistringen med barn og voksne. Foto: Fredrik Wandrup
VETERANEN: Arild Arnardo (77) følger jubileumsforestillingen ringside i Kristiansand. Stadig med et sideblikk til publikum for å dele begeistringen med barn og voksne. Foto: Fredrik Wandrup Vis mer

PÅ RADEN FORAN oss sitter Arild Arnardo (77), som hele livet har levd i manesjen. Etter at den første Arnardo døde i 1995, 82 år gammel, overtok han direktørplassen. Nå har også han gitt seg. Bjørg og Arild Arnardo reiser ikke lenger sammen med sirkuset, som er overlatt til sønnen Are. I likhet med sin bestefar opptrer Are som magiker, sammen med kona Paola. Det er noe kongefamilie-aktig over dette dynastiet. Alle minnes Sarpsborg-gutten Arne Otto Lorang Andersen, som ble hele Norges Arnardo. Hans historie er fargerik og eventyrlig. Han rømte hjemmefra til et sirkus som 14-åring, øvde seg opp som tryllekunstner og trente seg til å bli slangemenneske, hypnotisør, utbryterfantom og balanseartist. I 1947 kjøpte han sitt første telt, i 1948 søkte han om å få slå det opp - i Ålesund. Året etter var han i gang. I 1953 spilte han sirkusdirektør i Arne Skouens film «Cirkus Fandango». I 1959 var han på skjermen under prøvesendingene til NRK TV.

DA HERMAN BERTHELSEN for ti år siden utga den store boka «Sirkus i Norge» fylte han et stort hull i norsk kulturhistorie. I forordet bemerker han at sirkus ikke er nevnt med et eneste ord i åtte binds verket «Norges kulturhistorie» (1979). Men sirkuset lever i folks bevissthet. Kulturministeren har skrevet forord til Sirkus Arnardos flotte jubileumsprogram. Sirkus Agora, med direktør Jan Ketil Smørdal, feirer 30 års jubileum med et splitter nytt sirkustelt og et internasjonalt show. I seks måneder turnerer Agora over hele landet, så langt nord som til Nordkapp. På kino går gjenopplivingen av Disney-fenomenet "Dumbo", og like rundt hjørnet er en ny norsk roman, "Cirkus" av debutanten Magne Hovda.

Mens selve tungvekteren i norsk sirkushistorie, Arnardo, beveger seg gjennom nasjonen og sørger for fargerike og magiske barndomsminner til stadig nye generasjoner norske unger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.