Sirkus er sannelig en bransje uten sikkerhetsnett

«Sirkus i Norge» skildrer alle de dristige kvinner og menn som har spredt sagflislukt til våre bygder og byer.

DRISTIGE: Akrobater i manesjen. Foto: Linda Næsfeldt
DRISTIGE: Akrobater i manesjen. Foto: Linda Næsfeldt Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Sirkus er ingen spøk. Men hva er det egentlig? Svaret finner du mellom linjene i den omfattende boka «Sirkus i Norge» av folkelivsgranskeren Herman Berthelsen, et fargerikt supplement til norsk kulturhistorie.

Sirkus er underholdning med livet som innsats. Hva er det mulig for en menneskelig kropp å drive det til? Artisten jakter på de ytterste grenser for fysisk prestasjonsevne. Og viser det fram, mens vi tilskuere sitter i salen og gisper etter luft.

En hyllestBerthelsen bok er en hyllest til disse dristige menneskene som har reist omkring og underholdt folk med eleganse og humor i tusenvis av år. De første dokumenterte sporene fins på en 2700 år gammel helleristning i Østfold. Hvilken funksjon hadde en slik person? «Når problemene var som størst, kunne han komme inn og muntre opp menneskene,» skriver forfatteren, og stiller gjøgleren i motvekt til medisinmannen eller presten, som representerte livets alvor.

OppmuntringGjøgleren ble til en viss grad brukt av makthaverne som et muntrasjonsråd, egnet til å ta oppmerksomheten vekk fra hverdagens vanskeligheter. Men gjøglerne hadde også en mer truende side. De sto på folkets side, og kunne drive gjøn med konger og prester. De samlet store folkemengder på gater og torg der de formidlet nye tanker fra fjerne land. Interessant nok utviklet det seg et eget språk blant artister og «tivolifolk» som gjorde det mulig å ytre seg utenfor sensur og forsøk på knebling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer