Sirkus Moldejazz i gang

Halv tolv i går formiddag skjedde det igjen. Skarpe trommevirvler og swingende toner jaget søvnigheten ut av Molde sentrum og forvandlet hovedgata til et kokende jazz- og kommerssirkus.

MOLDE (Dagbladet): Selv de truende, svarte skyene sprakk opp til tonene av Jazzlogens 70 unge musikere og «I'll be glad when you're dead, you rascal you».

Grand Marshall

Først i jazzparaden struttet for femte år på rad Grand Marshall Lionel Batiste (73) fra New Orleans, og den fargerike paradeproffen hadde følge med den lokale «juniormarshall» Mathias Rydjord (12). Mathias innrømmet at han hadde vært litt nervøs før start.

-  Men det gikk fort over. Jeg har jo gjort dette en gang før, sa Mathias, som er nevø av paradegeneral og Ytre Suløen-trombonist Jan Inge Melsæter.

For andre år på rad brøt Moldejazz tradisjonen med å la en statsråd stå for den offisielle festivalåpningen.

Kraftig appell

I stedet var oppgaven overlatt Erling Aksdal og John-Pål Inderberg, lederne for den sagnomsuste, 25-årsjubilerende «Jazzlinja» i Trondheim.

I dialogform leverte de to en kraftig appell om styrking av jazz-utdanningen på alle nivåer, og avsluttet med en gjøglende, munnrapp overgang til Ola Kvernberg Trio og en forrykende «Cherokee». Andre som kastet musikalsk glans over åpningen var vokalkvartetten Trolldom og festivalmusiker Håvard Wiik med trio.

PARADELØVER: Lionel Batiste (t.v.) er profesjonell stortrommeslager og parade-Grand Marshall i hjembyen New Orleans. I går ledet han an sammen med unge Mathias Rydjord da Moldejazz åpnet for 44. gang.