Sirkus Shania

Man kan mene mye om Shania Twain, og det er det mange som gjør. Men du skal leite lenge etter en artist som er mer på lag med fansen.

KONSERT: Kanadierens show er så velsmurt som man kan forvente fra en av verdens største artister, dramaturgisk innstudert til den minste detalj og med passelige doser pyroteknikk, hitlåter på rekke og rad, et tett show med ni gode musikere og i midten en Shania som oser av sjarm og et uvanlig godt publikumstekke.

Familieselskap

Det er ikke mange artister som skriver autografer gjennom hele konserten og henter opp publikum på scenen for å synge og danse swing (!) med henne - det siste helt utenom programmet «fordi hun så sjelden kommer seg ut på byen». En stund virker det som et eneste stort familieselskap.

For det meste skjer på publikums premisser. Hun gir dem akkurat det de vil ha, og i sitt møte med publikum (som hun mente var altfor høflig og derfor kommanderte opp av stolene) og med sin utstråling peker hun nese til pompøse superstjerner som stort sett gir blanke i fansen. Det eneste som mangler er spontaniteten.

For selv den virker innøvd når sirkus Shania kommer til byen. Det er første gang hun står på scenen i Oslo Spektrum siden Nobelkonserten i 1998.

Shania Twain

Oslo Spektrum
Publikum: 8000 (utsolgt)
Et fyrverkeri at et show, så velsmurt at det kan bli kjedelig.

Ikke country

Ja, for det blir et slags sirkus, dette, med en scene som står midt i den store salen og med publikum vaglet opp på alle sider. Et lurt trekk, selv om jeg har hørt bedre lyd - selv i Spektrum.

Shanias spesielle musikalske formel selger i bøtter, de to siste platene har funnet veien til over 400000 norske cd-hyller og 44 millioner på verdensbasis. Men denne miksen har også gitt henne skylda for å ødelegge countrymusikken, og de som kom for å høre country ble selvfølgelig skuffet - hele tre felespillere til tross. Det lille snev som skal være der, ble borte da steel-gitaristen var syk - og uten vikar. Gårsdagens show besto dermed av ca ti prosent country, ti prosent heavyrock og 80 prosent fengende poprock.

Proft

Det er proft til fingerspissene, så hvorfor får jeg ikke da den gode følelsen? Hvorfor tar jeg meg i å kjede meg litt? Svaret er nok først og fremst at hun ikke gjør noe med låtene, hun henter fram lite utover det du hører på platene - med unntak av publikumsfrieriet. Det gjør få etter henne, og det redder den fjerde prikken på terningen.

FORRYKENDE SHOW: Shania Twains forrige plate kom i 2002, men Oslo Spektrum ble raskt utsolgt. Og fansen fikk møte en artist som gir dem det de vil ha musikalsk, litt fyrverkeri og konfetti på toppen - og uvanlig god kommunikasjon mellom scene og publikum.