Trump møter dronning Elizabeth

Sirkus Trump til London

Donald Trump innleder mandag sitt statsbesøk til Storbritannia. Forventningene er store. Til underholdningsverdien.

VIMSER I VEIEN: Donald Trump og dronning Elizabeth i juli i fjor. Trumps sterke side er ikke britisk kongelig etikette. Foto: NTB Scanpix
VIMSER I VEIEN: Donald Trump og dronning Elizabeth i juli i fjor. Trumps sterke side er ikke britisk kongelig etikette. Foto: NTB ScanpixVis mer
Kommentar

Da Trump møtte dronning Elizabeth 2. i fjor ble besøket plukket ned fra et opprinnelig planlagt offisielt statsbesøk, til å bli et besøk der «bare» statsminister Theresa May var vertskap. Kontroversene rundt USAs 45. president var for store til å kunne kalle det et statsbesøk. Når Trump denne gangen har lykkes i å invitere seg til et statsbesøk, så er det fordi Trump onsdag skal være med å markere 75-års dagen for D-dagen, begynnelsen på de alliertes frigjøring av Frankrike og Vest-Europa. Det betyr at det nå er dronningen som er vertskap. Dermed er det duket for et møte der dynastiet Windsor møter dynastiet Trump, med arvinger rikelig til stede på begge sider.

Favoritt-dattera - den nærmest tronen - Ivanka, vil delta i en gallamiddag på Buckingham Palace mandag, sammen med sin mann, presidentrådgiver Jared Kushner. Don Trump, jr. - presidentens fremste med-kriger i sosiale medier - Eric, som har et hovedansvar for å drive Trump-dynastiets forretninger, og den mer anonyme dattera Tiffany, vil også være til stede under denne seansen. I tillegg, selvsagt, til kona Melania. Det er en protokollær triumf for dynastiet Trump.

KASTET MOT PRESIDENTEN: Under et årlig møte med National Rifle Association of America (NRA), ble president Trump tilsynelatende forsøkt angrepet. Video: CNN Vis mer

Noen protokollær triumf for Trump ble ikke i juli i fjor. Da fornærmet Donald Trump sitt vertskap på noe som knapt kunne beskrives som noe annet enn utspekulert og ondskapsfullt vis. Han lovpriste daværende utenriksminister Boris Johnson, og tok åpent side i det som var en bitter strid mellom statsministeren og utenriksministeren. Og han gjorde det han kunne for å overstråle dronning Elisabeth, med å gå foran den eldre sped-bygde kvinnen, i stedet for respektfullt å gi henne plass. Begge deler var selvsagt eklatante brudd på all kutyme, både allminnelig folkeskikk, og den spesielle kongelige etiketten som det britiske kongehuset er særlig opptatt av. Trump var der han synes å trives best, som den både selvoppnevnte og selvopptatte elefanten i glasshuset.

Opptakten til denne ukas besøk er også lovende for dem som har forventninger til underholdningsverdien. Trump har i et intervju med den britiske tabloiden The Sun sagt at Boris Johnson vil gjøre en «utmerket jobb» som Theresa Mays etterfølger som statsminister, etter hennes endelige politiske havari, og varslede avgang seinere i måneden. Han har også bedt britene om å gå ut av EU uten en avtale, hvis de ikke får den avtalen de vil ha - og som de aldri får. Og han har anbefalt britene å sende brexit-general Nigel Farage til Brussel for å forhandle med EU. Det første er upassende, så lenge man er gjest. Det andre, å anbefale å forlate EU uten en avtale, er uansvarlig, og dessuten noe britene ikke vil. Og å sende Farage til Brussel ville være en åpenbar provokasjon som ikke ville tjene Storbritannias interesser. Vi ser altså allerede elefanten i glasshuset.

Overfor kongehuset har imidlertid Trump før besøket oppført seg utypisk tilbakeholden. Han har svart høflig og tilsynelatende forsonlig på kritikk fra hertuginne Meghan (prins Harrys kone) om at USAs president er splittende og kvinnefiendtlig. På spørsmål om han visste om kritikken, sier Trump til The Sun at det gjorde han ikke, og at han håper Meghan har det bra. Ingen mobbing, tenk det! Før han la til: «Men jeg visste ikke at hun var ekkel».

Trump har også tidligere twitret om toppløsbilder av hertuginne Kate, gift med nummer to i den britiske arverekka, prins William. Presidentens poeng er at det er hertuginnens ansvar å sørge for ikke å blir fotografert toppløs, underforstått, hun må selv sørge for å skjule puppene sine bedre. Og om både Meghans og Kates avdøde svigermor, prinsesse Diana, har Trump tidligere skrevet at det eneste han angrer på når det gjelder kvinner, er at han aldri fikk ligget med prinsesse Diana.

Sånn kommer USAs 45. president mandag til Buckingham Palace, i spissen for dynastiet Trump. Som en utsøkt vulgær provokatør. Og som en slags monarkist, som en elsker av pomp og prakt, som nok anda en gang vil nevne sin mors store respekt for dronning Elizabeth. Så får vi nok snart vite i hvilken grad respekten gjengjeldes. Selv om det vil skje i godt innpakkete hentydninger.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.