KOMMENTARER

Amerikansk valgkamp

Sirkus Trump til Ukraina

Hva er skuespill? Og hva er virkelighet? Det er spørsmålet når Ukrainas skuespiller-president Zelenskyj møter reality-TV-president Trump i New York imorgen, skriver Morten Strand.

I MANGE ROLLER: Donald Trump opptrer i mange roller. Nå som pengeutpresser. Her fra en gavebutikk i Times Square i New York. Foto AFP / NTB Scanpix
I MANGE ROLLER: Donald Trump opptrer i mange roller. Nå som pengeutpresser. Her fra en gavebutikk i Times Square i New York. Foto AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Scriptet kunne ikke vært mer dramatisk for komikeren Volodymyr Zelenskyj, som før han ble Ukrainas president i virkeligheten, spilte landets president i en TV-serie. Hver episode handlet om at han måtte håndtere en akutt krise. I virkelighetens verden så har det nå oppstått en akutt krise. For det ser ut til at fedrelandets finanser - og støtte fra sin nærmest allierte, USA - er i spill, og at den virkelige ukrainske presidentens handlinger og reaksjoner kan føre til at verdens mektigste mann, USAs president, kan bli stilt for riksrett, og i ytterste konsekvens avsatt. Enhver forfatter av såpeoperaer vil bli klam av misunnelse overfor den kollegaen som har fantasi til å finne opp et slikt drama. Og så viser det seg å være virkelighet. Det er verken skuespill eller reality-TV.

Rolle-lista i dramaet er selvsagt ikke tilfeldig. Donald Trump er presidenten som blant annet dyrker løgnen og uforutsigbarheten som politiske strategier. Nå sier han at han ikke har gjort noe upassende eller galt, da han 25.juli i en telefonsamtale med Zelenskyj, ifølge avisa Wall Street Journal, hele åtte ganger ba den ukrainske presidenten om å etterforske Hunter Biden for korrupsjon.

Hunter Biden har sittet i styret i et stort ukrainsk energiselskap, og er sønnen til Joe Biden, visepresidenten under Barack Obama, som er favoritt til å bli demokratisk presidentkandidat, og utfordre Trump i valget om bare litt mer enn et år. Det ser altså ut til at Trump ba Zelenskyj om å levere dritt om Joe Biden, som han kan bruke i valgkampen, og hypotesen er at han truet med å stanse amerikansk hjelp hvis ikke Zelenskyj ville samarbeide. Demokratene i kongressen krever at innholdet i telefonsamtalen blir gjort tilgjengelig, noe Det hvite hus så langt ikke har etterkommet.

Det var en varsler i amerikansk etterretning som reagerte fordi han eller hun mente at Trump i telefonsamtalen la press på en utenlandsk leder i et internt amerikansk politisk spill, noe som er ulovlig. Trump innrømmet mandag at telefonsamtalen har funnet sted, men forsikret om at alt gikk pent og pyntelig for seg. Men hvor mye teller en forsikring fra Donald Trump?

Og demokratene har fått ferten av blod. Flere demokratiske medlemmer av Kongressen som har vært kritiske til å støtte en riksrettstiltale mot Trump sier nå at de vurderer å snu, og støtte en riksrettstiltale. Blant dem er den mektige og toneangivende Nancy Pelosi, lederen i Representantenes hus. Det er dette huset, der demokratene har flertall, som eventuelt reiser tiltale. Men det er i Senatet, der republikanerne har flertall, riksrettsforhandlingene foregår. Og der kreves det to tredelers flertall for eventuelt å avsette presidenten. En fellende dom er derfor fortsatt langt unna, hvis ikke mange republikanske senatorer går inn for å felle sin egen president.

For Trump handler dette om at han har tatt det vanlige kaoset i sin administrasjon enda et hakk mot full forvirring, og om at kan ha tatt enda et skritt mot riksrett. Men for Zelinskyj handler dette om at han kan bli tvunget til å ta stilling til et brennhett amerikansk, innenrikspolitisk drama. Han har i realiteten valget mellom pest og kolera. Zelenskyj har god grunn til å frykte Trumps vrede hvis han ikke etterkommer ønsket om å grave etter dritt om Biden. Trump frøs utbetalingen av en militær hjelpepakke på 250 millioner dollar til Ukraina i sommer, før han kunngjorde i forrige uke at han ville frigjøre pengene. Men vil han det? Og hvorfor stanset han i utgangspunktet utbetalingen? Var det politisk utpressing? Og hvis det ikke var politisk utpressing, hva var det da?

Trump er i utgangspunktet kjølig i forhold til Ukraina på grunn av sin åpne beundring for den russiske presidenten Vladimir Putin. Når Trump og Zelenskyj møtes i morgen så er det i et kort møte i forbindelse med FNs hovedforsamling. Zelenskyjs mål er å bli invitert til Det hvite hus i løpet av høsten. Må han gi Trump det han vil ha for en slik invitasjon? Og hvis han gir Trump det han vil ha - dritt om Biden - hva da hvis Trump taper neste valg?

Hvis Biden skulle vinne presidentvalget i november neste år, er en ting sikkert. Ukraina har fått en virkelig venn i Det hvite hus. Som visepresident var Biden nærmest en super-minister for Ukraina i Obamas administrasjon, og besøkte landet en rekke ganger. Den tidligere komikeren Volodymyr Zelenskyj har blitt servert et dilemma av Donald Trump, som han i sin tidligere tilværelse kunne skrive seg ut av. Nå må han finne en klok vei uten hjelp av manusforfattere. I virkeligheten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer